Bra terrängcykel

Oavsett om man företrädelsevis cyklar i stadsmiljö eller ute i naturen, finns åtskilliga cyklar att välja bland. För tävlingscyklister är valet av cykel nära sammanbundet med den terräng man tänkt cykla i. Den vanliga motionären har inte samma behov av att välja cykel utifrån utmaningar och terräng. Tvärtom väljer många utifrån design och smak. Den som uppskattar den häftiga stil som ofta förknippas med mountainbike, kan med fördel välja en sådan även om asfalt är det underlag som ofta möts under en träningsrunda. I och med att en mountainbike är tänkt att klara även hård användning, är det en stabil allroundcykel som allt fler frågar efter. Skillnaderna mellan en billigare mountainbike och en dyrare dito är stora. Dock sällan till det yttre.

Egenskaper hos en mountainbike

Vad som är signifikant för en mountainbike är att den är byggd för att användas överallt. Ramen är grov och hjulen ofta något större än på traditionella cyklar. Vidare är det vanligt med stötdämpning både i ramen och i framgaffeln. Kraftförlusten minimeras därmed och tillåter hög hastighet även vid knaggligt underlag som i skogsområden eller natur. Känner man på ramens vikt kan man ofta få en fingervisning om vilken av två mountainbikes som är den dyrare varianten. Tävlingscyklarna är vanligtvis lättare och styvare än de som är tänkta för civilister. Även växlarna kan fungera annorlunda mellan dessa. För en mountainbike som skall användas under tävlingslopp är precisionen i växlarna oerhört viktig. Det är inte ovanligt att man behöver anpassa växelpaketen för att de skall klara de krav som ställs av atleter. Även de vanliga mountainbikes som finns att köpa har bra specifikationer. Dock kan man behöva titta en extra gång om man vet med sig att man skall använda cykeln under tävling.

Rätt storlek

Att välja mountainbike utifrån hjulstorlek är att förenkla någonting som bör göras noga. Även ramstorlek och sammansättning är viktigt att ta hänsyn till för den som skall till skogs på cykel. Genom att besöka webbplatser som har mountainbikes till försäljning kan man få bra information om hur man skall resonera för att hitta rätt.

Bra terrängcykel