Många vill fly den svenska ”vanliga” julen. Det har blivit allt vanligare att skippa traditionerna som de sett ut tidigare. En del vill istället fira med sol och bad, medan andra känner att de vill vara givmilda. En del vill vara lite äventyrliga. Drömmen om en vit jul kan se ut på en mängd olika sätt.

Det finns flera alternativ till att fira en traditionell jul hemma.

Varför inte arbeta under julen och ägna julen åt att göra goda gärningar? Om du arbetar som volontär kan du få en minnesvärd jul i till exempel Indien. Volontärarbete handlar mycket om att bygga upp en medvetenhet om olika sociala frågor och kan med flera resebolag eller föreningar inkludera att du får hjälpa till med bland annat skolundervisning, barnomsorg och arbete med förståndshandikappade barn. Som volontär bor du hos lokala värdfamiljer och får därmed uppleva det indiska vardagslivet.

Vill du ha en vit jul, så kanske du ska ta dig till Ryssland! Besök och fira jul i Moskva och Kreml! Boka en lokal guide, besök en ”banya”, något av de berömda badhusen, och få möjlighet att sitta ner till en traditionell rysk julmiddag. Missa inte den lilla staden Suzdal som bjuder på skridsko- och pulkaåkning och en rundtur i St Petersburg.

Är du romantisk och söker en sagojul? Då ska du ta dig till ett slott i det skotska höglandet. Passera förbi skogar, sjöar och snötäckta berg och checka in på det hemsökta slottet Carbisdale. Se till att du passar på och lära dig den skotska folkdansen Ceilidh!

Det är relativt enkelt att själv boka in en sådan här resa, men det finns även flera resebolag som har detta som färdiga paket om du vill göra det enkelt för dig.

God Jul och Gott Nytt År!

 

Fira en annorlunda jul
Tagged on: