Swish är den överlägset vanligaste metoden, i Sverige, att göra mobila överföringar mellan två privatpersoner. År 2015 lanserades även möjligheten för organisationer, föreningar och företag att ansluta sig till tjänsten och enligt många analytiker väntas Swish inom kort bli ett mycket etablerat betalningssätt även ute i många affärer. I oktober 2015 var det drygt 3,4 miljoner användare av Swish i Sverige. Bara under augusti samma år swishades 4 miljarder kronor (enligt getswish.se).

Aktivera Swish

För att aktivera Swish som privatperson behöver man logga in på den internetbank man är ansluten till. Detta förutsatt att den banken är ansluten till Swish (vilket de allra flesta större banker är). I internetbanken väljer man sedan att aktivera Swish. Exakt hur det sker beror på vilken bank som används.

 
När aktiveringen är klar är nästa steg att ladda hem appen Swish som både finns på Google Play och App Store. Utöver det även på Windows Store. Den som inte har en telefon med appar (Smartphone) kan ändå aktivera Swish till viss del. Det går nämligen att ta emot pengar även om det inte går att skicka. Detta gäller även för personer som inte är myndiga.

Betala med Swish

I appen Swish går det att betala pengar till en annan privatperson eller till ett företag. Det är även möjligt att se historiska betalningar. För att betala anger man mottagarens mobilnummer, belopp samt att ett meddelande kan lämnas. Vid betalning till företag är det inte alltid företagets mobilnummer som används så vid betalning till företag ska man alltid säkerställa sig om att rätt telefonnummer används som mottagare.

 
Efter signering med mobilt Bank-ID skickas pengarna och tas emot direkt av mottagaren. Detta oavsett om mottagaren har samma bank som avsändaren eller inte. Fördelen med Swish är dess enkelhet. Att överföra pengar tar 10-20sekunder. Dessutom får mottagaren pengarna direkt vilket inte fås om en överföring sker på internetbanken i det fall som mottagare/avsändare har olika banker.

Swish