I dag är det mer eller mindre obligatoriskt att ha ett larm i bostaden. Tiderna är utan tvekan hårdare och brottslingarna blir såväl mer aggressiva som listigare. Som tur är, finns det flera olika sätt på vilka du kan skydda dig själv och din familj. Ett pålitligt larmsystem avskräcker brottslingar och ger dig sinnesfrid.

Från de enkla larm vi lärt känna under årens lopp, har larmsystemen för hemmabruk utvecklats till tekniska underverk. Med alla förbättringar som har kommit under senare år, är dagens säkerhetssystem både mer flexibla och pålitliga när det gäller att försvara bostaden från inbrottstjuvar och andra hot.

Alla larmsystem har komponenter med specifika syften som har en viktig roll för det övergripande skyddet av ditt hem. Trådlösa och trådbundna system skiljer sig åt vad gäller design och sammansättning, men de grundläggande delarna är mer eller mindre desamma. Det finns även en uppsjö av tillbehör som du kan komplettera ditt larm med.

Här berättar vi om några av de larmkomponenter som idag finns på marknaden.

Kontrollpanel

Alla larmsystem har en kontrollpanel. Det är genom denna som larmet fungerar. Den har ofta en knappsats som kommunicerar med de olika delarna av ditt larm, till exempel sensorer och kameror. Kontrollpanelen är den komponent som säkerställer att alla övriga komponenter gör vad de ska göra. Om ditt larm är kopplat till en larmcentral, är det kontrollpanelens uppgift att kommunicera med denna.

Knappsats

Knappsatsen är som en fjärrkontroll till ditt larm. Det är med hjälp av denna du kontrollerar statusen på systemet, larmar på och av m.m. Knappsatsen utgör det viktigaste gränssnittet mellan dig och systemet. Det är viktigt att tänka på att varje varumärke har sina specifika knappsatser, vilket innebär att du måste säkerställa att din knappsats är kompatibel med ditt larmsystem.

Sensorer

Sensorer och rörelsedetektorer är de komponenter som upptäcker inbrott. De kan använda sig av vibrationer, infraröd värme, mikrovågspulser eller en kombination av dessa tekniker för att känna av när en inbrottstjuv slår till. Av samma anledning som du bör kontrollera knappsatsens kompabilitet med ditt larmsystem, bör du göra detsamma med sensorer.

De delar som tillsammans utgör ett larm