Behöver ni frakta eller förvara ömtåliga varor men är rädda att de ska skadas eller gå sönder? Då bör ni förpacka dem i sträckfilm och minska risken för skador rejält. Här berättar vi vilken sträckfilm ni bör välja och hur ni går till väga. För större varor som ofta förpackas i olika verksamheter inom handel och liknande är det vanligtvis maskinsträckfilm som ska användas. Men om det rör sig om enstaka mindre varor kan ni använda handsträckfilm. Själva sträckfilmen är densamma för maskinsträckfilm och handträckfilm, det är bara sättet att plasta in som skiljer sig åt. Om ni behöver förpacka varor ofta kan det vara en god ide att investera i en maskin som sköter inpackningen med sträckfilm.

Sträckfilmen fungerar på så vis att den sträcks ut, som hörs på namnet, och när den sedan återgår till sin ursprungliga längd så omsluts varan du förpackat mycket väl. Det är svårt att uppnå samma omslutning om du förpackar varan i ett mindre elastiskt material.

Vilken slags sträckfilm ska du välja

Om det du ska förpacka behöver ventilation, bör du välja en sträckfilm med hål i. Det kan till exempel röra sig om förpackning av vissa livsmedel, såsom frukt och grönsaker. Om det inte är fallet kan du oftast använda vanlig sträckfilm. Tänk dock på att det finns många olika varianter av ”vanlig” sträckfilm, och att det därför är viktigt att hitta den sträckfilm som är bäst för just det ni ska förpacka. Det enklaste är att berätta för en återförsäljare vad ni ska använda sträckfilmen till så kan de hjälpa er att hitta det bästa alternativet. Valet av sträckfilm beror inte bara på vilken vara som ska förpackas, utan även på vilken sträckfilmsmaskin ni har samt hur pallen ni lastar på ser ut. Ni kan även välja om ni vill ha transparent eller färgad sträckfilm, beroende på om i vill a ljus ska släppas igenom eller ej. Ett alternativ för den som vill ha sträckfilm av extra hög kvalitet är fiberfilm. Denna är minst lika hållbar som annan sträckfilm, men mycket lättare.

Vi hoppas att du efter att ha läst detta tar steget och investerar i en sträckfilmmaskin. Det kommer att göra ert arbete lättare och löna sig i längden. Ta första steget och hör av er till en återförsäljare för att konsultera om vilken maskin och sträckfilm som passar er bäst.

Säker förvaring