Det är inne att odla och försäljningen av växthus ökar som aldrig förr. Många drömmer om en grön oas i trädgården där man kan odla grönsaker och blommor. Trenden är att växthusen blir större och större för att kunna användas som ett extra uterum som förlänger sommaren och där man kan läsa en bok och njuta av en kopp kaffe. I den här artikeln berättar vi för dig vad som är viktigt att tänka på när man ska bygga eller köpa ett växthus.

Vad tänka på när man ska köpa växthus?

Det finns en uppsjö av olika typer av växthus i många olika prisklasser. De billigare kostar kring femtusen kronor. Vill du ha ett lite större och stabilare växthus som dessutom är stormsäkert så får du räkna med att betala en bit över hundratusen kronor. Det första du ska bestämma är vad växthuset ska användas till. Ska du enbart använda det till odling eller också som ett extra uterum? Välj alltid ett växthus som du tycker är estetiskt tilltalande så att du inte tröttnar på det efter en eller några säsonger. Du måste också bestämma hur stort växthuset ska vara. Om du bara ska använda växthuset till odling så räcker cirka tio kvadratmeter. Vill du dessutom kunna sitta i det och använda det som lusthus så bör det vara minst femton kvadratmeter stort.

Bästa placeringen?

Som vi alla vet så behöver blommor och växter solljus. Det bästa är att placera växthuset på en plats där det finns mycket sol. De flesta trädgårdsexperter brukar rekommendera att ett fyrkantigt växthus ska placeras så att taknocken går från väst till öst. Då får växter och blommor så mycket solljus som det bara går under årets alla månader. Växthuset ska också stå skyddat från vind och blåst. Utsätts växthuset för för mycket vind så blir det för kallt i växthuset. Man ska inte placera det för nära träd och buskar. De riskerar att skapa skugga och negativt påverka hur dina odlingar växer. Träden kan också tappa grenar som kan ramla ner och skada växthuset.

Vad kan man odla?

När man odlar i ett växthus så förlänger man odlingssäsongen och kan odla frukt och grönsaker som normalt sett inte kan växa i vårt kalla klimat. Exempel på köksväxter som trivs bra i växthus är gurka, tomat, paprika och melon. På våren driver många upp plantor som de senare planterar ut i trädgården, till exempel jordgubbar, rädisor och sallad.

Gör rätt och lyckas med ditt nya växthus