Självtest för allergi

Att ha allergi är inget ovanligt och det finns många olika typer av allergier. En allergi är att ha en överkänslig reaktion och man kan få olika symptom beroende på vilken typ av allergi, hur känslig man är och exponering du har haft av det känsliga ämnet. En del misstolkar allergi och tror att det är en långvarig förkylning. Det är viktigt att tänka om ”förkylningen” varat i flera veckor kan det vara en allergi. Man får ofta snuva, nästäppa, nysningar och röda ögon. Vanliga saker att vara allergisk mot är pollen, pälsdjur, nötter, jordgubbar med mera. I Sverige har runt 40 procent av befolkningen någon form av allergi och allergi är Sveriges största folksjukdom.

Olika möjligheter att göra test på

Visst skulle det vara bra om man enklare kunde testa sig för allergier. Det skulle göra det möjligt att snabbare få svar istället för att boka en tid hos vårdcentralen och sedan behöva vänta för att få provsvar.  De vanligaste sätten att göra ett test på är att göra ett blodprov, pricktest, lapptest eller födoämnesprovokation. Nu finns det möjlighet att göra ett självtest vilket är ett  blodprov som du beställer online. Kuvertet med materialet för att göra provet skickas hem till dig för en summa pengar. Du kommer inte få svar om vilken allergi du har men om du har allergi eller ej. Om testet blir positivt bör en läkare uppsökas för att göra mer utförande prover. Det finns också möjlighet att beställa en tid hos apoteket där det kan utföra ett test och du får svar om du är allergisk eller ej. Inte alla apotek i Sverige erbjuder denna tjänst.

Självtest

Det finns olika självtester vissa test ger svar inom bara några minuter medan andra måste skickas vidare för analys då tar det lite extra tid för postgången. Testerna är enkla att använda och ger lika säkra resultat som att gå till vårdcentralen. Tanken med tester är inte att ersätta vårdcentralen utan att komplimentera.

Hur gör man ett självtest för allergi

Testet är enkelt att utföra men det är viktigt att följa instruktionerna noggrant. Man måste alltid tvätta och torka händerna innan man börjar. Man sticker in ett finger i en medlevarande lansett som i sin tur fångar upp en bloddroppe i pipetten. Vänta tio minuter och resultatet kommer. Testet har inga biverkningar och kan utföras av alla vuxna och barn från 15 år. Det är dock viktigt att inte använda testet om bästföredatumet på förpackningen har gått ut.

Självtest för allergi