Hydrauliska eller mekaniska MTB-bromsar?

Bromsarna har traditionellt sett varit en del av en komponentgrupp, men på senare år har MTB-bromsarna brutit sig loss och blivit fristående. I många fall kan du fortfarande matcha dina bromsar med önskad komponentgrupp, men det är numera betydligt vanligare att man använder bromsar som inte tillhör den aktuella komponentgruppen. Anledningen till detta är att skivbromsar har blivit något av en standard på mountainbikes. För ungefär ett decennium sedan var fälgbromsar fortfarande populära, men idag sitter skivbromsar på nästan alla mountainbikes utom de allra billigaste cyklarna.

Olika typer av skivbromsar

Skivbromsarna kan delas in i två olika kategorier: hydrauliska och mekaniska. Den teknik som används i hydrauliska skivbromsar har lånats från bilar och använder ett vätskesystem för att överföra kraft från bromsreglaget till bromsskivorna. Hydrauliska bromsar är enkla att hantera och innebär inte särskilt mycket arbete med underhåll.

Mekaniska skivbromsar är fortfarande den typ av bromsar som sitter på lite billigare mountainbikes, eftersom hydrauliska bromssystem är för dyra för dessa cyklar. Mekaniska bromssystem använder sig av en kabel för att överföra kraften från bromsreglaget till bromsskivorna. Denna typ av bromssystem är mer mottagligt för rost, smuts, utsträckta kablar och annat slitage. I takt med att bromsskivorna slits krävs dessutom mindre manuella justeringar. Dessa justeringar utförs vanligtvis per automatik på ett hydrauliskt bromssystem.

Fördelar med skivbromsar

Fördelarna med skivbromsar (oavsett om de är hydrauliska eller mekaniska) jämfört med fälgbromsar är många, bland annat följande:

  • Hållbarhet. Skivbromsar är mer hållbara än fälgbromsar. Anledningen till detta är att de tillverkas av ett mer hållbart material, till exempel stål än fälgen, vilket minimerar risken för spruckna bromsar.
  • Effektivitet oavsett terräng. Den främsta anledningen till att din mountainbike bör vara utrustad med skivbromsar är att de fungerar i alla förhållanden. Med rätt typ av däck och rätt utrustning kan en cykel med skivbromsar framföras på vått, halt eller lerigt underlag i terräng. Faktum är att bromsarna gör sitt jobb även på is och snö.
  • Inget fälgslitage. När du cyklar i terräng som är lerig eller grusig kan grus och andra partiklar fastna på fälgen. Fälgbromsar riskerar att trycka mot dessa partiklar och slita på fälgen när du bromsar, vilket inte är fallet med skivbromsar.

Lär dig allt om hur du tar väl hand om din mountainbike, då är den med dig i många år framöver.

Hydrauliska eller mekaniska MTB-bromsar?