Den som är bevandrad i Europeisk folktradition kan inte ha missat hur ofta orkidéer nämns och hyllas i sagor eller dikt. Även om många orkidéer inte växer vilt i Sverige, finns ett antal som faktiskt trivs i den kallare luften. Nattviol kallas en av de mer omtalade orkidéväxterna och dess ljusa blad och förföriska doft lockar till sig fjärilar om nätterna när övriga blommor sluts.

Redan från medeltiden kan man hitta spår av nattviolen som ett diktämne. Det är i de Isländska sagorna man först hör talas om det som sedan blir en tradition i hela norden. Det handlar om sedvänjan att lägga blommor under kudden för att sedan drömma om sin älskade. För den som vill förkovra sig i dessa sagor är Hálfdanar saga, Brönufóstra en bra saga att utforska! Har beskrivs utförligt hur blommorna läggs under huvudkudden varpå kvinnan skall älska givaren som sitt liv.

Svenska diktare

Inte bara utomlands har nattviolen omtalats. Ett antal kända svenska diktare har också valt att skriva om denna enastående och unika växt. Erik Grotenfelt är en av de mer namnkunniga som kastat sig handlöst in i diktens värld och där målat nattviolens hyllning. Erik Axel Karlfeldt är ytterligare en av de poeter som blivit känd som en stor romantiker till stilen.

Någonting som är speciellt med orkidéer är att de symboliserar både passion och kärlek. Det finns två sidor av växten och kanske är detta också någonting som gett upphov till dess mångbottnade drag.

En blomma att vårda

Oavsett om man är intresserad av diktkonst eller inte, är orkidéer blommor som sticker ut och som väcker nyfikenhet! I takt med att det blivit vanligare med orkidéer har också organisationer som ägnar sig åt odling och spridning av dessa fått större bredd. De många arterna öppnar för en näst intill gränslös flora att utforska! För info om orkidéer finns denna sida och tusentals därtill. Blomman är en kändis som alltid förekommer när det är tal om blommor, berättelser, sagor och drömmar. I Sverige är samtliga dessa blommor fridlysta, men det går bra att köpa blommor i butik för den som vill odla växten.

Europas kärleksört heter Orkidé!