Ljudböcker - en perfekt sommarsyssla

Ljudböcker har blivit väldigt populärt i vårt avlånga land under de senaste åren. Ljudboken blev till och med året julklapp redan år 2006, och har inte tappat sin popularitet sedan dess utan snarare tvärtom. Nu återfinns ljudböcker i var och varannat hem, eller snarare i mobilen. En ljudbok är helt enkelt en bok som är inläst och som är tillgänglig i olika format och som är strömmat via internet till exempelvis din mobiltelefon. Det finns en rad olika tjänster du kan använda dig av för att lyssna på ljudböcker, allt från prenumeration till enstaka köp av ljudböcker.

Ibland är det författaren till boken som läser den och i vissa fall är det skådespelare som läser in boken.

Fördelar med ljudböcker

Det finns många olika fördelar med ljudböcker:

Lätthanterligt

En ljudbok är enkel att hantera eftersom den finns som en app i din mobila enhet. Appen finns tillgänglig för de flesta mobila enheter som till exempel iPhone, iPad, Android och Windows Phones.

Lättillgängligt

Du har möjlighet att antingen köpa eller låna ljudböcker. Dels finns ljudböcker på de vanliga bokaffärerna på nätet som du köper, och dels kan du låna dem på biblioteket. Om du lånar ljudböcker så kan du antingen låna dem precis som vanliga böcker eller via bibliotekets webbplats som en så kallad e-ljudbok. Om du köper en bok får du omgående tillgång till ljudboken, och slipper då gå till bokhandeln, biblioteket eller vänta på ett paket, utan kan sätta igång med lyssningen direkt.

Även om du befinner dig till exempel på semester utomlands, kan du ofta lyssna på dina ljudböcker ändå. Oftast krävs det att du har laddat ner ljudböckerna så du kan läsa dem i offlineläge. På detta sätt slipper du ta med dig tunga och skrymmande böcker i resväskan när du ska åka på semester. Du kan också exempelvis träna, städa, rensa rabatter eller ligga på stranden och lyssna på en ljudbok.

Stort utbud

En fördel med ljudböcker är att att utbudet av dem är så stort. Du hittar allt från bestsellers till spännande deckare, häftiga romaner eller romantiska äventyr. Testa en ny genre på böckerna utan att behöva känna att du har lagt ut en massa pengar på boken eller välj en roliga saga till barnen. Oftast finns också ljudböcker på flera olika språk.

Ljudböcker – en perfekt sommarsyssla