Varje sensommar börjar jägare runt om i landet att gå igenom sina skåp och ryggsäckar. Tiden för jakt är någonting nästan rituellt för många som fastnat i denna utövning. För vissa är det en naturlig del av vardagen då man alltid vistas i naturen, medan det för andra är den enda tid på året som man lämnar städernas larm till förmån för skogens frihet. Oavsett hur det förhåller sig med detta kan de flesta enas om att jaktintresset inte upphör under tiden på året då man får ha vapnen bakom låst dörr. Företagen som jobbar med jakt tar inte semester under tiden då jägarna har persedelvård eller helt enkelt förvarar sin utrustning i väntan på nästa augusti. Istället jobbar de hårt för att ta fram bättre väskor, kulor, sikten och skor. Allt för att jägare skall kunna förbättra sin arsenal när det närmar sig jakt.

Licens utbildning

Den som inte jagat tidigare men som har ett genuint intresse för jakt kan gå en av de många kurser som hålls runt om i landet varje år. Det går att gå jägarutbildning under större delen av året för att sedan kunna ta sig ut i skogen. Dessa brukar föregås av en tids egenstudier för att man skall ha kunskaperna som krävs vid testskrivning. Under kurserna är det i hög utsträckning fråga om tillämpning och praktisk övning. Initialt brukar man utbilda sig på hagelbössa och älgstudsare. Dessa vapen utgör för många stommen i jaktutrustningen. Man kan jaga en rad olika byten med dessa och för studsare varieras ammunitionen för att stämma med vad man är ute efter.

En hel del av den jaktpackning man vill ha med sig ut i skogen kan man köpa långt innan man har någon licens. Ammunition, ljuddämpare och vapen är dock sådant man behöver licens för att få införskaffa. Det finns en hel del tester att förkovra sig i tills dess för att veta hur man skall resonera vid inköp av vapen.

Inför säsongen