Vanliga frågor om elcyklars batterier

En trend inom cyklingen som är svår att bortse ifrån är elcyklarnas ökade populäritet. Med löften om att låta dig cykla längre sträckor, längre tid och snabbare, har elcykeln väckt nyfikenheten hos många cyklister. Men i samband med detta har också många frågor och funderingar kring elcyklar uppstått. Här ger vi svar på några av de vanliga frågor som ofta ställs om elcyklar och deras batterier.

Hur länge räcker en elcykels batteri?

Många undrar hur länge en elcykels batteri räcker, men det finns tyvärr inget enkelt svar på denna frågan. Det beror bland annat på hur stort batteriet är, hur tung cykeln är, hur tuff terrängen är och hur tung du som använder cykeln är. De senaste elcykelmotorerna från Bosch sägs kunna ta en cyklist som väger under 80 kg en sträcka på cirka 80 km i 20 kilometer i timmen. I det miljövänliga läget är motsvarande siffra 140 km.

Vad gäller batteritiden, beror det på din användning av batteriet. Bosch har en garanti på sina batterier för e-cyklar som sträcker sig över två år, medan Shimano beräknar att deras batterier ska hålla för 1 000 ur- och uppladdningar (cirka 59 000 kilometers cykling).

Oavsett vilket märke din elcykel har, använder den sig av ett smart system för hantering av batteriet. Detta skyddar mot höga temperaturer, överladdning och djupurladdning. Ett nytt elcykelbatteri från Bosch har ofta en lite högre prislapp, medan ett Shimano STEPS-batteri vanligtvis har ett pris som är mer skonsamt för din plånbok.

Så laddar du din elcykel

Elcyklar laddas i helt vanliga vägguttag och de flesta nya modeller har dessutom ett avtagbart batteri, vilket gör att du inte behöver ha din cykel kopplad till vägguttaget hela natten.

En full uppladdning av batteriet tar cirka 3-4 timmar, men idag har utvecklingen på området nått så pass långt att du kan ladda upp batteriet delvis under en kortare tid utan att skada det. Du behöver inte heller ladda ur det helt innan du laddar det, utan nya batterier kan laddas och laddas ur helt eller delvis utan att det gör någon skillnad för batteriets hållbarhet.

Vanliga frågor om elcyklars batterier