När du jobbar och samlat pension har du tillgångar du kan behöva förvalta på ett bra sätt. Det är stor skillnad på att hoppas blint och att göra val för att bättre kunna påverka. När vi talar om Pensionen är det olika frågor som diskuteras. Vanligt på senare tid är att fokusera på PPM och de fondförvaltare som verkar på området. När man gör ett val att överlåta förvaltningen till ett visst företag, har man ofta gjort sin hemläxa för att säkerställa deras kompetens och bakgrund inom finans och PPM. Bland de olika aktörer som finns på marknaden har Advisor varit en av de som utmärkt sig. För mer information om bolaget tipsar vi om denna länk.

Som alltid när det kommer till fonder och börs, är det viktigt att komma ihåg att det inte finns någon garanti. Marknaden rör sig snabbt och resulterar i både vinst och förlust. Genom att vara medveten om detta kan man också bättre se vad olika förändringar har för effekt för kunden.

Räntor – förhandla dig till den bästa räntan

Ytterligare ett område som inverkar i vardagen är räntor. De räntor som de stora bankerna erbjuder öppet är sällan de allra bästa och att dessa går att förhandla ner, är sällan något som bankerna  talar högt om. Dock kan du tjäna en hel del på att förhandla om dina lån, exempelvis bolån, speciellt om du tänker byta bank, eller om du inte lagt om dina lån på länge. Idag är det en ganska hård konkurrens när det kommer till bolån och det ger dig goda möjligheter att få en lyckad förhandling.

Tips för bättre ränta

1, Acceptera inte den ränta som de erbjuder
Detta är den allra första och viktigaste regeln. Alla banker har faktiskt ett visst spann för att kunna förhandla räntan. Den ränta de går ut med, är bara det första budet. Du kan förhandla och få ner den mycket lägre.

2, Jämför flera bankers räntor och erbjudanden
Se till att du jämför noga, innan du sätter dig för att förhandla. Om du är påläst och känner till olika bankers räntenivåer så får du en effektivare förhandling.

3, Spela ut bankerna mot varandra
Se till att förhandla med flera banker på en och samma gång. Om du får ner räntan på en bank, se till att berätta det för de andra bankerna. Se till att du även tydligt signalerar att du är beredd att flytta dina lån, om du inte får bra villkor. Se till att du agerar smart och kallt och att du inte slår till för tidigt.

4, Samla alla bankärenden hos en bank
Om du är helkund hos en enda bank och har lån, sparkonto, lönekonto med mera samlade hos dem, så är chansen större att de kan tänka sig att sänka räntorna med ett par tiondels procent.

5, Lär dig allt om räntor
Om du kan tala ränte-snacket och samma språk som banktjänstemännen, så framstår du som påläst och svårlurad. Du kan som exempel hänvisa till Stibor-räntan, vilket är bankernas interna ränta, när de lånar av varandra.

6, Förhandla om räntan då och då
Själva finansmarknaden ändras ofta snabbt och det gör ofta bankens villkor med. Så testa att förhandla om räntan om du inte är nöjd med vad du fick för nåt år sedan.

PPM och ekonomitips