Så undviker du dålig lukt i avlopp

Illaluktande är ett besvärande, men ganska vanligt, problem. Det finns en rad olika saker man kan göra för att förebygga att dålig lukt i avloppet uppstår. Samtidigt finns det förebyggande åtgärder som alla kan göra hemma, för att undvika att lukten över huvud taget uppstår. Så vad man kan göra? Och hur vet man om man är i ”riskzonen”?

Om du redan har och vill få bort dålig lukt i avlopp

Om problemet redan har uppstått finns det ett antal enkla steg du kan följa för att ta bort den dåliga lukten.

Börja med att kontrollera vattenlåset. Om det är väldigt smutsigt så kommer det att dra till sig bakterier, vilket sedan börjar lukta. Skruva bort det och rengör genom att avlägsna all smuts som finns där. Det bästa är att använda plast- eller gummihandskar för att skydda dig mot alla bakterier. Ett tips är att öppna ett fönster (om det finns) för att minska lite på odören medan du rensar vattenlåset.

Ta sedan ett rengöringsmedel för desinfektion, med vilket du kan få bort avlagringar (så som kalk) i avloppsröret. Det finns instruktioner på förpackningen som du behöver vara noggrann med att följa. Vill du inte köpa ett sådant rengöringsmedel, går det bra att använda bikarbonat och ättika. I sådana fall häller du ned 5 cl ättika i avloppet, och därefter två teskedar med bikarbonat. Låt det ligga en liten stund innan du sköljer med varmt vatten från kranen i en längre period.

Det här kan upprepas i förebyggande syfte.

Om du är ute efter förebyggande åtgärder

Ett effektivt tips för att förebygga dålig lukt i avlopp är att kontrollera vattenlåset regelbundet. Kan det ha torkat ut? Börjar det samlas mycket smuts? Det förstnämnda kan uppstå om du är nyinflyttad i en bostad som stått tom under en längre tid.

Som nämnt ovan kan de två åtgärderna utföras även i förebyggande syfte. Om du tror att det finns en risk att du kan råka ut för dålig lukt i avloppet, så kan det vara påpassligt att använda dessa tips. Det går ganska fort och göra, och du blir i samma veva ganska säker på att du inte kommer att få några obehagliga odörer i badrummet. Rengör avloppet regelbundet.

Så undviker du dålig lukt i avlopp