Selma Lagerlöf, August Strindberg och Astrid Lindgren. Alla är de stora författare som älskats av människor över hela världen. De var verksamma i en annan tid, något som givetvis även speglar deras böcker på ett annat sätt än moderna författare. Idag är de stora namnen Camilla Läckberg, Leif G.W Persson, Jan Guillou och John Ajvide Lindqvist. Men det finns även gott om mindre kända författare, eller nyutkomna sådana. Några av dessa är Fredrik Virtanen, Therese Lindberg och Joakim Lundell. Många som varit journalister eller influencers har gett ut sina egna böcker. Fredrik Virtanen är exempelvis en journalist som jobbat länge som krönikör för Aftonbladet. Han skrev under flera år tidningens ledarsida. Under 2006 gav han ut sin första bok, ”Olyckligt kär i ingen speciell”. Boken skildrar storstaden, nöjena och musiken. Berättelsen handlar såklart även mycket om kärlek. I boken får Fredrik Virtanen visa sin mer poetiska och mer litterära förmåga.

En annan nyutkommen författare är Joakim Lundell. Han är kanske mer känd hos de yngre då han driver en av Sveriges mest populära Youtube-kanaler tillsammans med frun Jonna. Joakim gav ut sin egen biografi ”Monster” 2017. Boken handlar om Joakims tuffa uppväxt där han levde i flera olika fosterhem. Under en period i livet var han till och med hemlös och hade stora problem med droger. Självbiografin är tung och kantas med mycket ångest och depression. Men det är en viktig bok som är väl värd att läsa.
En annan känd Youtube-stjärna som också är författare är ingen mindre än Therese Lindgren. Vad många gillar med Therese är hennes öppenhet och ärlighet. Hon har under en stor del av livet kämpat med psykisk ohälsa och pratar mycket om ämnet med sina följare. År 2016 sammanfattade hon sina tankar om ångest och psykisk ohälsa i sin egen bok ”Ibland mår jag inte så bra”, som utkom 2016. Nu senast gav hon ut sin andra bok ”Vem bryr sig?”, en bok som mer handlar om att ta hand om sig själv och inte minst, om djuren. Ett av Therese stora hjärtefrågor är just djuren. Hon har länge varit vegan och pratar mycket om ämnet.

Oväntade författare

För dig som vill läsa något nytt och ta del av någon annans författarstil är det ett bra tips att läsa böcker från nyutkomna författare. Både Fredrik Virtanen, Therese Lindgren och Joakim Lundell, har sin egen speciella författarstil och alla har de intressanta och viktiga berättelser att förtälja. Det finns många bloggar på nätet där du enkelt kan ta reda på nya författare och debutanter från hela världen.

Även om rutinerade författare är skickliga på att skriva kan det bli tråkigt i längden att läsa deras böcker. Ge nyare författare en chans, kanske kan du hitta en ny favorit! Författarna Lundell, Virtanen och Lindgren är alla verksamma på annat håll än inom litteraturens värld. Fredrik Virtanen driver exempelvis en populär blogg och är mycket flitig på Twitter. Joakim och Therese är effektiva på sina Youtube-kanaler.

Svenska författare