Testa dig själv – nu kan du beställa hem

Har du haft oskyddad sex? Om du har sveda när du kissar eller klåda i underlivet så kan du ha drabbats av klamydia. I de flesta fall så får man inga symptom alls och vet inte om att man bär på en smittsam sjukdom. Går man omkring länge och bär på smittan så kan man drabbas av livmoderinfektion som kan göra det svårare att få barn. Därför är det så viktigt att man testar sig om man haft oskyddad sex och det är numera mycket enkelt med de självtest som finns i handeln.

Hur smittar klamydia? 

Klamydia är en bakterie som framförallt smittar genom oskyddade samlag. Bakterien fäster på slemhinnorna som finns i underlivet och när slemhinnorna berör varandra så överförs bakterien. Bakterien finns också i slidsekret och sperma hos smittade personer. Därför kan du även bli smittad vid oralsex, även om risken är liten. Klamydia smittar inte via toaletter, handdukar eller kläder.

Vad är ett självtest?

Självtestet för kvinnor säljs med en speciell bomullspinne. När man ska genomföra testet så för man in pinnen i slidan och gnuggar. Du lägger sedan ned den i den speciella förpackning som följer med och sedan skickar du provet till ett laboratorium. Du behöver inte betala något porto för testet. Självtestet säljs med en speciell kod som du sedan använder för att få resultatet. Resultatet är mycket tillförlitligt och finns tillgängligt på internet redan efter 24 timmar, något längre om du testar på en helg. Studier visar att självtest är lika säkra som ett test hos läkaren. Skulle ditt test vara positivt så ska du alltid kontakta din doktor för att påbörja behandling så fort som möjligt.

Män som vill göra självtest lämnar ett urinprov. Testet säljs med en sticka som mannen ska kissa på och sedan föra ner i en behållare. Behållaren skickas med urinprovet iväg till ett laboratorium för analys.

Var kan jag köpa självtest?

De flesta apotek säljer självtest. De testen måste du dock betala för. I de flesta landsting kan du registrera dig och sedan logga in på hemsidan för att beställa ett gratis självtest. Du måste dock vara folkbokförd i en stad som erbjuder självtest via internet. I dagsläget erbjuder inte alla landsting denna service till sina medborgare även om utvecklingen hela tiden går framåt. Det är möjligt att beställa testet till en annan adress än du är folkbokförd på om du så skulle önska.

Att klamydiatest nu är så enkelt och tillgängligt för alla gör att det inte finns någon anledning att genomföra ett prov om man är orolig.

Testa dig själv – nu kan du beställa hem