Det finns en lång lista med olika typer av dieter – många så tuffa att dom är svåra att hålla i längden. För den som vill gå ner i vikt behöver en kostomställning vara långsiktig och för dom flesta räcker det faktiskt med små förändringar, tillsammans med mer träning och motion. Nedan följer tips på träningsmat för den som tränar för att gå ner i vikt.

Långsiktighet är viktigast

Militärdieten, LCHF och GI – det finns en rad olika dieter och träningsmat som vissa förespråkar, där det ena alternativet är tuffare än den andra. För att gå ner i vikt är det dock inte nödvändigt att gå på diet – för dom flesta räcker det att tänka till och göra bättre val. För att gå ner i vikt behöver man helt enkelt göra av med mer energi än man stoppar i sig – vilket i praktiken är en ganska enkel matematik.

Det kan räcka att byta ut några livsmedel till alternativ som är mer kalorisnåla – det viktiga för att få resultat är att hålla i det på lång sikt. Tillsammans med ökad rörelse kommer kroppen göra av med mer energi än den får vilket resulterar i viktnedgång.

Bra träningsmat för viktnedgång

Teoretiskt sett går det att gå ner i vikt genom att leva på chips och hallonbåtar, så länge kalorimängden är mindre än det rekommenderade dagsintaget. Det är dock varken särskilt mättande eller näringsrikt och för den som behöver dra ner på maten är det viktigt att välja livsmedel som ger en bra mättnad.

Bra träningsmat för den som vill gå ner i vikt är sådant som innehåller en hög mängd protein eftersom det ger en bra mättnad. Några tips på livsmedel är till exempel:

  • Kött, fisk och kyckling
  • Ägg
  • Kvarg och andra mejeriprodukter
  • Bönor och linser
  • Nötter

Bra mat för att nå viktnedgång behöver alltså inte vara någon strikt och omöjlig diet – det kan snarare vara fördelaktigt att inte gå på en specifik diet.

Tips på träning

Bra och näringsrik träningsmat i kombination med ökad rörelse är ett framgångsrecept när det kommer till viktminskning. Löpning hör till en av dom aktiviteter som bränner mest kalorier med även raska promenader räcker långt. Styrketräning är också fördelaktigt – ju mer muskler som finns i kroppen, desto mer energi gör den av med även i vila.

Träningsmat för dig som tränar för att gå ner i vikt