Köpa mopeddelar på nätet

Det är inte alla som har ett garage till bredden fyllt av klassiska mopeddelar, dekaler och andra tillbehör. Det, skulle man nog kunna hävda, hör till ovanligheterna. Det innebär dock inte att man inte kan få tag i allt det man behöver för att kunna jobba på sitt mopedprojekt. Bland många av dagens mopedister finns det ingen nostalgisk koppling till de rariteter som många av oss äldre en gång kickat igång. Samtidigt växer intresset för retrotrender och klassiska skönheter från Puch och Husqvarna. Tittar man bland annonser för mopeder kan man snabbt identifiera flera klassiker som väntar på att återigen få inta vägarna. Att hitta mopeddelar till dessa är inte någon större utmaning. Om man har ett intresse av att restaurera en gammal moped finns det gott om inspiration och kunskap att ta del av. Det går även att beställa de flesta delar som kan behövas via trimbutiken.se som har ett enormt utbud mopeddelar på nätet.

Hjälmar och design

Oavsett vad för moped man använder har man ett behov av hjälm. Det är inte bara dumt att åka utan en sådan. Det är dessutom inte tillåtet. Valet av hjälm kan signalera en hel del om vem man är och vad för ambition man har med sin moped. Klassiska och tidsenliga ”störtkrukor” kan ha sin charm, medan nya ”integralhjälmar” bjuder på annan komfort och stil. Hjälmar, handskar och andra mopedtillbehör är en helt separat marknad som går vi sidan av allt annat inom mopeddelar. Det går att kombinera och leka med stilar, uttryck samt känsla för att få den helhet som önskas av kunden.

När man handlar mopeddelar på nätet kan man räkna med att få allting man söker inom några dagar. Skulle man vara osäker på vad för mopeddelar det är som krävs, kan man alltid ta kontakt med sakkunniga som jobbar i branschen. Det finns en känsla av gemenskap när det kommer till motorsport och mopeder. Här går det att få all draghjälp som behövs för att man skall komma igång oavsett om man är född i smörjgropen eller om man bara på håll lyssnat på motorer som dragit iväg utanför fönstret.

Intresset för mopeder är stort i Sverige och vissa klassiker känner de flesta till. Även om man skulle vara helt ny som mopedförare kanske man har en relation till de äldre modeler som en gång satte ribban för hur det skall kännas att åka snabbt.

Svenska författare

Selma Lagerlöf, August Strindberg och Astrid Lindgren. Alla är de stora författare som älskats av människor över hela världen. De var verksamma i en annan tid, något som givetvis även speglar deras böcker på ett annat sätt än moderna författare. Idag är de stora namnen Camilla Läckberg, Leif G.W Persson, Jan Guillou och John Ajvide Lindqvist. Men det finns även gott om mindre kända författare, eller nyutkomna sådana. Några av dessa är Fredrik Virtanen, Therese Lindberg och Joakim Lundell. Många som varit journalister eller influencers har gett ut sina egna böcker. Fredrik Virtanen är exempelvis en journalist som jobbat länge som krönikör för Aftonbladet. Han skrev under flera år tidningens ledarsida. Under 2006 gav han ut sin första bok, ”Olyckligt kär i ingen speciell”. Boken skildrar storstaden, nöjena och musiken. Berättelsen handlar såklart även mycket om kärlek. I boken får Fredrik Virtanen visa sin mer poetiska och mer litterära förmåga.

En annan nyutkommen författare är Joakim Lundell. Han är kanske mer känd hos de yngre då han driver en av Sveriges mest populära Youtube-kanaler tillsammans med frun Jonna. Joakim gav ut sin egen biografi ”Monster” 2017. Boken handlar om Joakims tuffa uppväxt där han levde i flera olika fosterhem. Under en period i livet var han till och med hemlös och hade stora problem med droger. Självbiografin är tung och kantas med mycket ångest och depression. Men det är en viktig bok som är väl värd att läsa.
En annan känd Youtube-stjärna som också är författare är ingen mindre än Therese Lindgren. Vad många gillar med Therese är hennes öppenhet och ärlighet. Hon har under en stor del av livet kämpat med psykisk ohälsa och pratar mycket om ämnet med sina följare. År 2016 sammanfattade hon sina tankar om ångest och psykisk ohälsa i sin egen bok ”Ibland mår jag inte så bra”, som utkom 2016. Nu senast gav hon ut sin andra bok ”Vem bryr sig?”, en bok som mer handlar om att ta hand om sig själv och inte minst, om djuren. Ett av Therese stora hjärtefrågor är just djuren. Hon har länge varit vegan och pratar mycket om ämnet.

Oväntade författare

För dig som vill läsa något nytt och ta del av någon annans författarstil är det ett bra tips att läsa böcker från nyutkomna författare. Både Fredrik Virtanen, Therese Lindgren och Joakim Lundell, har sin egen speciella författarstil och alla har de intressanta och viktiga berättelser att förtälja. Det finns många bloggar på nätet där du enkelt kan ta reda på nya författare och debutanter från hela världen.

Även om rutinerade författare är skickliga på att skriva kan det bli tråkigt i längden att läsa deras böcker. Ge nyare författare en chans, kanske kan du hitta en ny favorit! Författarna Lundell, Virtanen och Lindgren är alla verksamma på annat håll än inom litteraturens värld. Fredrik Virtanen driver exempelvis en populär blogg och är mycket flitig på Twitter. Joakim och Therese är effektiva på sina Youtube-kanaler.

Trycksaker för bröllop

Inför ett bröllop är det åtskilligt som behöver tas om hand. Det är inte bara att bjuda in lite snabbt över telefon för att sedan se vad som händer. Förvisso behöver man inte ha ett större bröllop än man önskar, men det är vanligt att man vill försäkra sig om att dagen går som tänkt. Det är därför inte ovanligt att man redan långt i förväg har vidtalat alla inblandade. Därtill anlitat catering, fotograf, talat med kyrkomusiker, vigselförrättare samt köpt in trycksaker i form av sånger och inbjudningar.

Här finns tips inom trycksaker för bröllop.

Vad skall man förmedla?

När det kommer till trycksaker för bröllop är det en rad önskemål som kan tas upp. Det är här man informerar om allt ifrån mat till klädsel, tider, plats, önskningar och sätter tonen. Utifrån de trycksaker som tas fram kan man förstå en hel del om vad det skall bli för festligheter. För den som inte har någon erfarenhet av att utforma trycksaker finns åtskilliga mallar och hjälpmedel som man kan ta till. Dessa gör att man relativt snabbt kan åstadkomma riktigt fina inbjudningskort. Dock är det kanske inte en aktivitet man vill ägna sig åt med tanke på hur viktigt det är att allting blir snyggt. För den som istället vill köpa in trycksaker för bröllopet finns åtskilliga alternativ att välja bland. Det är inte ovanligt att man kan få bra priser om man är ute i god tid och hittar rätt.

När man planerar för maten är det bra att ha tydlig information om vad varje rätt innehåller. I synnerhet är detta viktigt om man erbjuder en buffé. Det kan finnas allergier man inte känner till eller kostvanor som man inte kan förbereda alternativ för. Genom att vara tydlig med vad som finns i varje anrättning, kan gästen själv ta ansvar för vad den väljer att äta. Ett alternativ är att be om sådan information i samband med att gästen svarar.

Att strukturera allting inför ett bröllop kräver sin tid. Att vara ute tidigt för att få ordning på allting, är en bra tanke som kan förenkla dagen stort.

Välja personlig assistent

Det finns en rad olika stöd man kan få om man av någon anledning har ett handikapp som innebär hinder i vardagen. Vilket stöd som är aktuellt bygger helt och hållet på vad för behov man har och huruvida man anses kunna klara sig själv senare eller inte. Om det är fråga om hjälp för att klara grundläggande behov kan man i vissa fall få personlig assistans. Detta innebär att en liten grupp personer bistår med allt som krävs för att vardagen skall bli så funktionell och tillgänglig som möjligt. Det är stor skillnad på traditionell vård och personlig assistans. I det senare fallet handlar det mycket sällan om vårdgivande funktioner. Viss träning och fysisk aktivitet kan dock bli del av arbetet. Rollen är istället att agera som brukarens förlängda arm. Om den som beviljats personlig assistent vill åka och handla kläder är detta någonting som den personliga assistenten skall hjälpa till med. Antingen som extra hand och sällskap eller som chaufför. Hur hjälpen ser ut är högst individuellt och inte någonting man kan definiera generellt.

Ofta bara fysiskt behov

Det är inte ovanligt att den som har personlig assistent endast behöver hjälp med fysiska sysslor. Många gånger är det ett funktionshinder som endast påverkar kroppen och inte någonting kopplat till mental förmåga. Att följa med på föreläsningar på universitetet, eller för den delen att gå med till arbetsplatsen, är inte ovanliga uppgifter. Att välja rätt personlig assistent är därför ytterst viktigt! Den som anställs som personlig assistent blir snabbt en del av brukarens tillvaro. Här krävs personkemi och förtroende för att det skall bli en trygg och bra tillvaro.

Som brukare har man rätt att själv välja vem man vill anställa som personlig assistent. Det är därför vanligtvis brukaren som sköter en stor del av rekryteringen. När det handlar om uppdrag hos brukare med större behov, kan anhöriga eller vårdpersonal istället vara de som hanterar tjänsten och uppföljning av vad som ryms inom ramen för uppdraget. Många väljer att ta hjälp av en assistansförmedling när de söker efter personlig assistent. Det kan handla om att man inte vet hur man skall hitta rätt person för jobbet, eller för att man vill byta ut det assistansföretag man haft tidigare.

Här finns information om hur assistansförmedling fungerar och tips för den som vill hitta en personlig assistent.

En smakfull kväll med vinprovning i Stockholm

Allt fler erbjuder vinprovningar i Stockholm. Det är en trevlig kväll och ett roligt sätt att lära sig mer om vinets värld. Tillsammans med passionerade och engagerade experter dyker man i vinets långa tradition. Här får man chansen att förstå begrepp som dekantering, druvsortens betydelse och olika framställningsprocesser. Provningen sker stegvis genom att betrakta, dofta, smaka och sammanfatta.

Vinlandet Frankrike och dess långa tradition

Frankrike brukar beskrivas som världens största vinland. Med sin långa och högklassiga vinkultur står landet för några av de mest berömda vinerna. Både inom och mellan de olika regionerna varierar klimat och jordmån kraftigt vilket lett till en mångfald av druvsorter och vinstilar i landet. ƒven årgångarna kan variera mycket och landet har ett välutvecklat klassifikationssystem som noggrant anger vilken nivå det är på vinet. INAO, Institut des Appellations d’Origien, är det organ som kontrollerar klassificeringen av de franska vinerna. Vinerna är indelade i följande klasser:

  • Vins de Table är den lägsta klassen. Den omfattar cirka 25 % av den totala produktionen och har som krav att överstiga 8,5% i alkoholhalt.
  • Indication GÈographique ProtÈgÈe (IGP) måste komma från en speciell region. Dessa viner måste också ha en högre alkoholhalt.
  • Vins DÈlimitÈs de QualitÈ SupÈrieure (VDQS) fungerar som en förklass till de viner som vill uppnå den högsta klassen. Endast 1% av de franska vinerna tillhör denna klass.
  • Appellation d’Origine ContrÙlÈe (AOC) är den högsta klassen. Hela 40% av de franska vinerna hör hemma här. För denna klass är skördeuttaget begränsat liksom området vinet kommer från. Druvorna och framställningsmetoderna ska vara typiska från området. Det finns en allmän regel att ju mindre område desto större krav.

Det finns framförallt sex stora vinregioner i Frankrike. Dessa är Alsace, Champagne, Bordeaux, Loire, Bourgogne och RhÙne.

Alsace är framförallt kända för sina vita viner. Dessa är kraftiga och saknar ofta sötma eftersom de får jäsa ut helt. Champagne är landets nordligaste distrikt. Här får endast tre druvor nyttjas: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Kvalitet på druvorna bedöms genom ett procentsystem där de bästa växtplatserna får 100%. Bordeaux anses ofta vara världens mest framstående för röda kvalitetsviner. Dessa viner är ofta en blandning av olika druvor. Loireviner kännetecknas av en viss friskhet och regionen är ett av landets mest vidsträckta. Därför produceras här många olika slags viner. I Bourgogne tillverkas nästan enbart endruvsviner. Framförallt brukar det vara av Pinot Noir eller Chardonnay. Dessa viner brukas beskrivas som förhållandevis lätta. I RhÙne tillverkas framförallt röda viner. Dessa viner brukar delas upp i två grupper: de norra och de södra. I den norra delen är klimatet regnigare och bördigare än i den södra. Gemensamt för båda delar är att vinet brukar beskrivas som kryddigt.

Testa smörgåstårta på Norrmalm

En svensk klassiker som en riktigt god smörgåstårta är aldrig fel att äta, eller att bjuda på! Dessutom är det inte svårt att alltid ha nära till en butik eller bageri som gör smörgåstårtor, allt för att just du ska slippa göra en själv. För visst är det så, även om det kan vara roligt att stå i köket och laga mat och kanske främst hitta på olika fyllningar till smörgåstårtan och garnera den, så är det ändå skönt att låta ett proffs göra det istället. Och det finns inte heller några problem att köpa en god smörgåstårta på Norrmalm i Stockholm för här finner du flera butiker som kan erbjuda dig det du helst av allt vill ha.

En smörgåstårta är alltid en god idé

Ja, precis som rubriken lyder, finns det alltid en bra anledning till att köpa en smörgåstårta på Norrmalm. Oavsett om du är själv och vill frossa smörgåstårta framför din favoritserie på TV:n eller om du tänkt att bjuda in lite folk till en fest, passar smörgåstårtan in. Om du väljer att köpa en smörgåstårta slipper du också att stå och kladda i köket och kan istället prioritera andra saker.

Om du är orolig över att inte få smörgåstårtan exakt som du vill så behöver du inte vara det, för de som erbjuder dig smörgåstårtor på Norrmalm kan erbjuda dig det du vill ha. Dessutom finns det väldigt många goda sorter som du kan bli erbjuden om du har svårt att bestämma dig, eller så tar du en av varje!

Olika sorters smörgåstårtor

Vad sägs om en skärgårdsinspirerad smörgåstårta med skagenröra beståendes av majonnäs, handskalade räkor, dill och citron, tillsammans med ägg, kallrökt lax, mer handskalade räkor, stenbitsrom, pepparrot, rödlök, färskost, dill, rädisor och citron. Eller en mer charkinspirerad som består av fyllningar med färskpotatisröra och rödbetskräm med tryffel som garneras med olika slags charkuterier och grönsaker. Om om du eller någon i ditt sällskap är vegetarian så passar givetvis en sådan utmärkt där chevre, rödbetor och olika primörer utgör den fantastiska smörgåstårtan.

Bra terrängcykel

Bra terrängcykel

Oavsett om man företrädelsevis cyklar i stadsmiljö eller ute i naturen, finns åtskilliga cyklar att välja bland. För tävlingscyklister är valet av cykel nära sammanbundet med den terräng man tänkt cykla i. Den vanliga motionären har inte samma behov av att välja cykel utifrån utmaningar och terräng. Tvärtom väljer många utifrån design och smak. Den som uppskattar den häftiga stil som ofta förknippas med mountainbike, kan med fördel välja en sådan även om asfalt är det underlag som ofta möts under en träningsrunda. I och med att en mountainbike är tänkt att klara även hård användning, är det en stabil allroundcykel som allt fler frågar efter. Skillnaderna mellan en billigare mountainbike och en dyrare dito är stora. Dock sällan till det yttre.

Egenskaper hos en mountainbike

Vad som är signifikant för en mountainbike är att den är byggd för att användas överallt. Ramen är grov och hjulen ofta något större än på traditionella cyklar. Vidare är det vanligt med stötdämpning både i ramen och i framgaffeln. Kraftförlusten minimeras därmed och tillåter hög hastighet även vid knaggligt underlag som i skogsområden eller natur. Känner man på ramens vikt kan man ofta få en fingervisning om vilken av två mountainbikes som är den dyrare varianten. Tävlingscyklarna är vanligtvis lättare och styvare än de som är tänkta för civilister. Även växlarna kan fungera annorlunda mellan dessa. För en mountainbike som skall användas under tävlingslopp är precisionen i växlarna oerhört viktig. Det är inte ovanligt att man behöver anpassa växelpaketen för att de skall klara de krav som ställs av atleter. Även de vanliga mountainbikes som finns att köpa har bra specifikationer. Dock kan man behöva titta en extra gång om man vet med sig att man skall använda cykeln under tävling.

Rätt storlek

Att välja mountainbike utifrån hjulstorlek är att förenkla någonting som bör göras noga. Även ramstorlek och sammansättning är viktigt att ta hänsyn till för den som skall till skogs på cykel. Genom att besöka webbplatser som har mountainbikes till försäljning kan man få bra information om hur man skall resonera för att hitta rätt.

Olika profilprodukter

Olika profilprodukter

Det finns rad olika profilprodukter på marknaden. Du kanske undrar vad profilprodukter är för någonting? Profilprodukter är en typ av marknadsföring som bara blir populärare och populärare bland många företagare. När man använder profilprodukter så tar men helt enkelt en produkt som vi alla använder i vår vardag, det kan vara en vattenflaska, ett paraply, en golfboll, ett USB-minne eller varför inte tygkassar. Vilken produkt som helst går egentligen bra att använda så länge det finns en yta att trycka ett meddelande eller en logo på. Många företag väljer tygkassar som deras profilprodukter eftersom det är något som vi alla någon gång behöver och de är ganska billiga att producera. 

Miljövänliga profilprodukter 

Vissa företag föredrar att använda miljövänliga profilprodukter. Ett bra alternativ kan då vara ekologiskt godis, en penna eller tygkassar. Tygkassar är ett miljövänligt alternativ till plastkassar och det blir alltmer populära i takt med att färre och färre affärer tillhandahåller plastkassar till sina kunder. Profilprodukter som tygkassar har flera fördelar. Det är en utmärkt produkt för företag som har en utpräglad miljöprofil och det finns en stor yta att trycka ett budskap på. Det kan vara en bild, ett foto, en slogan eller företagets logotyp.

Attraktiva profilprodukter 

Många företagare fastnar för tygkassar som ett led i deras marknadsföring av många olika orsaker. Dels finns det ett stort utbud av tygkassar i olika kvalité. Andra profilprodukter har inte ett lika stort sortiment. Man kan få tygkassar i många olika färger och storlekar, det är inte många profilprodukter som har så stor flexibilitet. Företagets logo kommer garanterat att synas på en tygkasse. De företag som till exempel har en penna som profilprodukt syns inte lika mycket eftersom en penna är så liten. Tygkassar passar perfekt som en gåva och att använda när man shoppar. 

Profilprodukter med tryck 

Alla profilprodukter har någon form av tryck på sig. Tygkassar med tryck är en produkt som alltid uppskattas. Det är en produkt som man alltid får användning för och företagets budskap visas upp på ett snyggt sätt. Tygkassar är kostnadseffektiva profilprodukter samtidigt som de effektivt sänder ut företagets budskap. Tänk bara på hur många personer en person med tygkasse möter på stan eller i ett köpcentrum under en eftermiddag! Ert varumärke kommer att exponeras flera tusen gånger. När man använder tygkassar som profilprodukter så kan man dela ut dem vid olika typer av event eller mässor eller ge dem som en liten gåva. 

Testa dig själv – nu kan du beställa hem

Testa dig själv – nu kan du beställa hem

Har du haft oskyddad sex? Om du har sveda när du kissar eller klåda i underlivet så kan du ha drabbats av klamydia. I de flesta fall så får man inga symptom alls och vet inte om att man bär på en smittsam sjukdom. Går man omkring länge och bär på smittan så kan man drabbas av livmoderinfektion som kan göra det svårare att få barn. Därför är det så viktigt att man testar sig om man haft oskyddad sex och det är numera mycket enkelt med de självtest som finns i handeln.

Hur smittar klamydia? 

Klamydia är en bakterie som framförallt smittar genom oskyddade samlag. Bakterien fäster på slemhinnorna som finns i underlivet och när slemhinnorna berör varandra så överförs bakterien. Bakterien finns också i slidsekret och sperma hos smittade personer. Därför kan du även bli smittad vid oralsex, även om risken är liten. Klamydia smittar inte via toaletter, handdukar eller kläder.

Vad är ett självtest?

Självtestet för kvinnor säljs med en speciell bomullspinne. När man ska genomföra testet så för man in pinnen i slidan och gnuggar. Du lägger sedan ned den i den speciella förpackning som följer med och sedan skickar du provet till ett laboratorium. Du behöver inte betala något porto för testet. Självtestet säljs med en speciell kod som du sedan använder för att få resultatet. Resultatet är mycket tillförlitligt och finns tillgängligt på internet redan efter 24 timmar, något längre om du testar på en helg. Studier visar att självtest är lika säkra som ett test hos läkaren. Skulle ditt test vara positivt så ska du alltid kontakta din doktor för att påbörja behandling så fort som möjligt.

Män som vill göra självtest lämnar ett urinprov. Testet säljs med en sticka som mannen ska kissa på och sedan föra ner i en behållare. Behållaren skickas med urinprovet iväg till ett laboratorium för analys.

Var kan jag köpa självtest?

De flesta apotek säljer självtest. De testen måste du dock betala för. I de flesta landsting kan du registrera dig och sedan logga in på hemsidan för att beställa ett gratis självtest. Du måste dock vara folkbokförd i en stad som erbjuder självtest via internet. I dagsläget erbjuder inte alla landsting denna service till sina medborgare även om utvecklingen hela tiden går framåt. Det är möjligt att beställa testet till en annan adress än du är folkbokförd på om du så skulle önska.

Att klamydiatest nu är så enkelt och tillgängligt för alla gör att det inte finns någon anledning att genomföra ett prov om man är orolig.

Gör rätt och lyckas med ditt nya växthus

Det är inne att odla och försäljningen av växthus ökar som aldrig förr. Många drömmer om en grön oas i trädgården där man kan odla grönsaker och blommor. Trenden är att växthusen blir större och större för att kunna användas som ett extra uterum som förlänger sommaren och där man kan läsa en bok och njuta av en kopp kaffe. I den här artikeln berättar vi för dig vad som är viktigt att tänka på när man ska bygga eller köpa ett växthus.

Vad tänka på när man ska köpa växthus?

Det finns en uppsjö av olika typer av växthus i många olika prisklasser. De billigare kostar kring femtusen kronor. Vill du ha ett lite större och stabilare växthus som dessutom är stormsäkert så får du räkna med att betala en bit över hundratusen kronor. Det första du ska bestämma är vad växthuset ska användas till. Ska du enbart använda det till odling eller också som ett extra uterum? Välj alltid ett växthus som du tycker är estetiskt tilltalande så att du inte tröttnar på det efter en eller några säsonger. Du måste också bestämma hur stort växthuset ska vara. Om du bara ska använda växthuset till odling så räcker cirka tio kvadratmeter. Vill du dessutom kunna sitta i det och använda det som lusthus så bör det vara minst femton kvadratmeter stort.

Bästa placeringen?

Som vi alla vet så behöver blommor och växter solljus. Det bästa är att placera växthuset på en plats där det finns mycket sol. De flesta trädgårdsexperter brukar rekommendera att ett fyrkantigt växthus ska placeras så att taknocken går från väst till öst. Då får växter och blommor så mycket solljus som det bara går under årets alla månader. Växthuset ska också stå skyddat från vind och blåst. Utsätts växthuset för för mycket vind så blir det för kallt i växthuset. Man ska inte placera det för nära träd och buskar. De riskerar att skapa skugga och negativt påverka hur dina odlingar växer. Träden kan också tappa grenar som kan ramla ner och skada växthuset.

Vad kan man odla?

När man odlar i ett växthus så förlänger man odlingssäsongen och kan odla frukt och grönsaker som normalt sett inte kan växa i vårt kalla klimat. Exempel på köksväxter som trivs bra i växthus är gurka, tomat, paprika och melon. På våren driver många upp plantor som de senare planterar ut i trädgården, till exempel jordgubbar, rädisor och sallad.