En smakfull kväll med vinprovning i Stockholm

Allt fler erbjuder vinprovningar i Stockholm. Det är en trevlig kväll och ett roligt sätt att lära sig mer om vinets värld. Tillsammans med passionerade och engagerade experter dyker man i vinets långa tradition. Här får man chansen att förstå begrepp som dekantering, druvsortens betydelse och olika framställningsprocesser. Provningen sker stegvis genom att betrakta, dofta, smaka och sammanfatta.

Vinlandet Frankrike och dess långa tradition

Frankrike brukar beskrivas som världens största vinland. Med sin långa och högklassiga vinkultur står landet för några av de mest berömda vinerna. Både inom och mellan de olika regionerna varierar klimat och jordmån kraftigt vilket lett till en mångfald av druvsorter och vinstilar i landet. ƒven årgångarna kan variera mycket och landet har ett välutvecklat klassifikationssystem som noggrant anger vilken nivå det är på vinet. INAO, Institut des Appellations d’Origien, är det organ som kontrollerar klassificeringen av de franska vinerna. Vinerna är indelade i följande klasser:

  • Vins de Table är den lägsta klassen. Den omfattar cirka 25 % av den totala produktionen och har som krav att överstiga 8,5% i alkoholhalt.
  • Indication GÈographique ProtÈgÈe (IGP) måste komma från en speciell region. Dessa viner måste också ha en högre alkoholhalt.
  • Vins DÈlimitÈs de QualitÈ SupÈrieure (VDQS) fungerar som en förklass till de viner som vill uppnå den högsta klassen. Endast 1% av de franska vinerna tillhör denna klass.
  • Appellation d’Origine ContrÙlÈe (AOC) är den högsta klassen. Hela 40% av de franska vinerna hör hemma här. För denna klass är skördeuttaget begränsat liksom området vinet kommer från. Druvorna och framställningsmetoderna ska vara typiska från området. Det finns en allmän regel att ju mindre område desto större krav.

Det finns framförallt sex stora vinregioner i Frankrike. Dessa är Alsace, Champagne, Bordeaux, Loire, Bourgogne och RhÙne.

Alsace är framförallt kända för sina vita viner. Dessa är kraftiga och saknar ofta sötma eftersom de får jäsa ut helt. Champagne är landets nordligaste distrikt. Här får endast tre druvor nyttjas: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Kvalitet på druvorna bedöms genom ett procentsystem där de bästa växtplatserna får 100%. Bordeaux anses ofta vara världens mest framstående för röda kvalitetsviner. Dessa viner är ofta en blandning av olika druvor. Loireviner kännetecknas av en viss friskhet och regionen är ett av landets mest vidsträckta. Därför produceras här många olika slags viner. I Bourgogne tillverkas nästan enbart endruvsviner. Framförallt brukar det vara av Pinot Noir eller Chardonnay. Dessa viner brukas beskrivas som förhållandevis lätta. I RhÙne tillverkas framförallt röda viner. Dessa viner brukar delas upp i två grupper: de norra och de södra. I den norra delen är klimatet regnigare och bördigare än i den södra. Gemensamt för båda delar är att vinet brukar beskrivas som kryddigt.

Testa smörgåstårta på Norrmalm

En svensk klassiker som en riktigt god smörgåstårta är aldrig fel att äta, eller att bjuda på! Dessutom är det inte svårt att alltid ha nära till en butik eller bageri som gör smörgåstårtor, allt för att just du ska slippa göra en själv. För visst är det så, även om det kan vara roligt att stå i köket och laga mat och kanske främst hitta på olika fyllningar till smörgåstårtan och garnera den, så är det ändå skönt att låta ett proffs göra det istället. Och det finns inte heller några problem att köpa en god smörgåstårta på Norrmalm i Stockholm för här finner du flera butiker som kan erbjuda dig det du helst av allt vill ha.

En smörgåstårta är alltid en god idé

Ja, precis som rubriken lyder, finns det alltid en bra anledning till att köpa en smörgåstårta på Norrmalm. Oavsett om du är själv och vill frossa smörgåstårta framför din favoritserie på TV:n eller om du tänkt att bjuda in lite folk till en fest, passar smörgåstårtan in. Om du väljer att köpa en smörgåstårta slipper du också att stå och kladda i köket och kan istället prioritera andra saker.

Om du är orolig över att inte få smörgåstårtan exakt som du vill så behöver du inte vara det, för de som erbjuder dig smörgåstårtor på Norrmalm kan erbjuda dig det du vill ha. Dessutom finns det väldigt många goda sorter som du kan bli erbjuden om du har svårt att bestämma dig, eller så tar du en av varje!

Olika sorters smörgåstårtor

Vad sägs om en skärgårdsinspirerad smörgåstårta med skagenröra beståendes av majonnäs, handskalade räkor, dill och citron, tillsammans med ägg, kallrökt lax, mer handskalade räkor, stenbitsrom, pepparrot, rödlök, färskost, dill, rädisor och citron. Eller en mer charkinspirerad som består av fyllningar med färskpotatisröra och rödbetskräm med tryffel som garneras med olika slags charkuterier och grönsaker. Om om du eller någon i ditt sällskap är vegetarian så passar givetvis en sådan utmärkt där chevre, rödbetor och olika primörer utgör den fantastiska smörgåstårtan.

Bra terrängcykel

Bra terrängcykel

Oavsett om man företrädelsevis cyklar i stadsmiljö eller ute i naturen, finns åtskilliga cyklar att välja bland. För tävlingscyklister är valet av cykel nära sammanbundet med den terräng man tänkt cykla i. Den vanliga motionären har inte samma behov av att välja cykel utifrån utmaningar och terräng. Tvärtom väljer många utifrån design och smak. Den som uppskattar den häftiga stil som ofta förknippas med mountainbike, kan med fördel välja en sådan även om asfalt är det underlag som ofta möts under en träningsrunda. I och med att en mountainbike är tänkt att klara även hård användning, är det en stabil allroundcykel som allt fler frågar efter. Skillnaderna mellan en billigare mountainbike och en dyrare dito är stora. Dock sällan till det yttre.

Egenskaper hos en mountainbike

Vad som är signifikant för en mountainbike är att den är byggd för att användas överallt. Ramen är grov och hjulen ofta något större än på traditionella cyklar. Vidare är det vanligt med stötdämpning både i ramen och i framgaffeln. Kraftförlusten minimeras därmed och tillåter hög hastighet även vid knaggligt underlag som i skogsområden eller natur. Känner man på ramens vikt kan man ofta få en fingervisning om vilken av två mountainbikes som är den dyrare varianten. Tävlingscyklarna är vanligtvis lättare och styvare än de som är tänkta för civilister. Även växlarna kan fungera annorlunda mellan dessa. För en mountainbike som skall användas under tävlingslopp är precisionen i växlarna oerhört viktig. Det är inte ovanligt att man behöver anpassa växelpaketen för att de skall klara de krav som ställs av atleter. Även de vanliga mountainbikes som finns att köpa har bra specifikationer. Dock kan man behöva titta en extra gång om man vet med sig att man skall använda cykeln under tävling.

Rätt storlek

Att välja mountainbike utifrån hjulstorlek är att förenkla någonting som bör göras noga. Även ramstorlek och sammansättning är viktigt att ta hänsyn till för den som skall till skogs på cykel. Genom att besöka webbplatser som har mountainbikes till försäljning kan man få bra information om hur man skall resonera för att hitta rätt.

Olika profilprodukter

Olika profilprodukter

Det finns rad olika profilprodukter på marknaden. Du kanske undrar vad profilprodukter är för någonting? Profilprodukter är en typ av marknadsföring som bara blir populärare och populärare bland många företagare. När man använder profilprodukter så tar men helt enkelt en produkt som vi alla använder i vår vardag, det kan vara en vattenflaska, ett paraply, en golfboll, ett USB-minne eller varför inte tygkassar. Vilken produkt som helst går egentligen bra att använda så länge det finns en yta att trycka ett meddelande eller en logo på. Många företag väljer tygkassar som deras profilprodukter eftersom det är något som vi alla någon gång behöver och de är ganska billiga att producera. 

Miljövänliga profilprodukter 

Vissa företag föredrar att använda miljövänliga profilprodukter. Ett bra alternativ kan då vara ekologiskt godis, en penna eller tygkassar. Tygkassar är ett miljövänligt alternativ till plastkassar och det blir alltmer populära i takt med att färre och färre affärer tillhandahåller plastkassar till sina kunder. Profilprodukter som tygkassar har flera fördelar. Det är en utmärkt produkt för företag som har en utpräglad miljöprofil och det finns en stor yta att trycka ett budskap på. Det kan vara en bild, ett foto, en slogan eller företagets logotyp.

Attraktiva profilprodukter 

Många företagare fastnar för tygkassar som ett led i deras marknadsföring av många olika orsaker. Dels finns det ett stort utbud av tygkassar i olika kvalité. Andra profilprodukter har inte ett lika stort sortiment. Man kan få tygkassar i många olika färger och storlekar, det är inte många profilprodukter som har så stor flexibilitet. Företagets logo kommer garanterat att synas på en tygkasse. De företag som till exempel har en penna som profilprodukt syns inte lika mycket eftersom en penna är så liten. Tygkassar passar perfekt som en gåva och att använda när man shoppar. 

Profilprodukter med tryck 

Alla profilprodukter har någon form av tryck på sig. Tygkassar med tryck är en produkt som alltid uppskattas. Det är en produkt som man alltid får användning för och företagets budskap visas upp på ett snyggt sätt. Tygkassar är kostnadseffektiva profilprodukter samtidigt som de effektivt sänder ut företagets budskap. Tänk bara på hur många personer en person med tygkasse möter på stan eller i ett köpcentrum under en eftermiddag! Ert varumärke kommer att exponeras flera tusen gånger. När man använder tygkassar som profilprodukter så kan man dela ut dem vid olika typer av event eller mässor eller ge dem som en liten gåva. 

Testa dig själv – nu kan du beställa hem

Testa dig själv – nu kan du beställa hem

Har du haft oskyddad sex? Om du har sveda när du kissar eller klåda i underlivet så kan du ha drabbats av klamydia. I de flesta fall så får man inga symptom alls och vet inte om att man bär på en smittsam sjukdom. Går man omkring länge och bär på smittan så kan man drabbas av livmoderinfektion som kan göra det svårare att få barn. Därför är det så viktigt att man testar sig om man haft oskyddad sex och det är numera mycket enkelt med de självtest som finns i handeln.

Hur smittar klamydia? 

Klamydia är en bakterie som framförallt smittar genom oskyddade samlag. Bakterien fäster på slemhinnorna som finns i underlivet och när slemhinnorna berör varandra så överförs bakterien. Bakterien finns också i slidsekret och sperma hos smittade personer. Därför kan du även bli smittad vid oralsex, även om risken är liten. Klamydia smittar inte via toaletter, handdukar eller kläder.

Vad är ett självtest?

Självtestet för kvinnor säljs med en speciell bomullspinne. När man ska genomföra testet så för man in pinnen i slidan och gnuggar. Du lägger sedan ned den i den speciella förpackning som följer med och sedan skickar du provet till ett laboratorium. Du behöver inte betala något porto för testet. Självtestet säljs med en speciell kod som du sedan använder för att få resultatet. Resultatet är mycket tillförlitligt och finns tillgängligt på internet redan efter 24 timmar, något längre om du testar på en helg. Studier visar att självtest är lika säkra som ett test hos läkaren. Skulle ditt test vara positivt så ska du alltid kontakta din doktor för att påbörja behandling så fort som möjligt.

Män som vill göra självtest lämnar ett urinprov. Testet säljs med en sticka som mannen ska kissa på och sedan föra ner i en behållare. Behållaren skickas med urinprovet iväg till ett laboratorium för analys.

Var kan jag köpa självtest?

De flesta apotek säljer självtest. De testen måste du dock betala för. I de flesta landsting kan du registrera dig och sedan logga in på hemsidan för att beställa ett gratis självtest. Du måste dock vara folkbokförd i en stad som erbjuder självtest via internet. I dagsläget erbjuder inte alla landsting denna service till sina medborgare även om utvecklingen hela tiden går framåt. Det är möjligt att beställa testet till en annan adress än du är folkbokförd på om du så skulle önska.

Att klamydiatest nu är så enkelt och tillgängligt för alla gör att det inte finns någon anledning att genomföra ett prov om man är orolig.

Gör rätt och lyckas med ditt nya växthus

Det är inne att odla och försäljningen av växthus ökar som aldrig förr. Många drömmer om en grön oas i trädgården där man kan odla grönsaker och blommor. Trenden är att växthusen blir större och större för att kunna användas som ett extra uterum som förlänger sommaren och där man kan läsa en bok och njuta av en kopp kaffe. I den här artikeln berättar vi för dig vad som är viktigt att tänka på när man ska bygga eller köpa ett växthus.

Vad tänka på när man ska köpa växthus?

Det finns en uppsjö av olika typer av växthus i många olika prisklasser. De billigare kostar kring femtusen kronor. Vill du ha ett lite större och stabilare växthus som dessutom är stormsäkert så får du räkna med att betala en bit över hundratusen kronor. Det första du ska bestämma är vad växthuset ska användas till. Ska du enbart använda det till odling eller också som ett extra uterum? Välj alltid ett växthus som du tycker är estetiskt tilltalande så att du inte tröttnar på det efter en eller några säsonger. Du måste också bestämma hur stort växthuset ska vara. Om du bara ska använda växthuset till odling så räcker cirka tio kvadratmeter. Vill du dessutom kunna sitta i det och använda det som lusthus så bör det vara minst femton kvadratmeter stort.

Bästa placeringen?

Som vi alla vet så behöver blommor och växter solljus. Det bästa är att placera växthuset på en plats där det finns mycket sol. De flesta trädgårdsexperter brukar rekommendera att ett fyrkantigt växthus ska placeras så att taknocken går från väst till öst. Då får växter och blommor så mycket solljus som det bara går under årets alla månader. Växthuset ska också stå skyddat från vind och blåst. Utsätts växthuset för för mycket vind så blir det för kallt i växthuset. Man ska inte placera det för nära träd och buskar. De riskerar att skapa skugga och negativt påverka hur dina odlingar växer. Träden kan också tappa grenar som kan ramla ner och skada växthuset.

Vad kan man odla?

När man odlar i ett växthus så förlänger man odlingssäsongen och kan odla frukt och grönsaker som normalt sett inte kan växa i vårt kalla klimat. Exempel på köksväxter som trivs bra i växthus är gurka, tomat, paprika och melon. På våren driver många upp plantor som de senare planterar ut i trädgården, till exempel jordgubbar, rädisor och sallad.

Självtest för allergi

Självtest för allergi

Att ha allergi är inget ovanligt och det finns många olika typer av allergier. En allergi är att ha en överkänsligreaktion och man kan få olika symtomer beroende på vilken typ av allergi, hur känslig man är och exponering du har haft av det känsliga ämnet. En del misstolkar allergi och tror att det är en långvarig förkylning. Det är viktigt att tänka om ”förkylningen” varat i flera veckor kan det vara en allergi. Man får ofta snuva, nästäppa, nysningar och röda ögon. Vanliga saker att vara allergisk mot är pollen, pälsdjur, nötter, jordgubbar med mera. I Sverige har runt 40 procent av befolkningen någon form av allergi och allergi är Sveriges största folksjukdom.

Olika möjligheter att göra test på

Visst skulle det vara bra om man enklare kunde testa sig för allergier. Det skulle göra det möjligt att snabbare få svar istället för att boka en tid hos vårdcentralen och sedan behöva vänta för att få provsvar.  De vanligaste sätten att göra ett test på är att göra ett blodprov, pricktest, lapptest eller födoämnesprovokation. Nu finns det möjlighet att göra ett självtest vilket är ett  blodprov som du beställer online. Kuvertet med materialet för att göra provet skickas hem till dig för en summa pengar. Du kommer inte få svar om vilken allergi du har men om du har allergi eller ej. Om testet blir positivt bör en läkare uppsökas för att göra mer utförande prover. Det finns också möjlighet att beställa en tid hos apoteket där det kan utföra ett test och du får svar om du är allergisk eller ej. Inte alla apotek i Sverige erbjuder denna tjänst.

Självtest

Det finns olika självtester vissa test ger svar inom bara några minuter medan andra måste skickas vidare för analys då tar det lite extra tid för postgången. Testerna är enkla att använda och ger lika säkra resultat som att gå till vårdcentralen. Tanken med tester är inte att ersätta vårdcentralen utan att komplimentera.

Hur gör man ett självtest för allergi

Testet är enkelt att utföra men det är viktigt att följa instruktionerna noggrant. Man måste alltid tvätta och torka händerna innan man börjar. Man sticker in ett finger i en medlevarande lansett som i sin tur fångar upp en bloddroppe i pipetten. Vänta tio minuter och resultatet kommer. Testet har inga biverkningar och kan utföras av alla vuxna och barn från 15 år. Det är dock viktigt att inte använda testet om bästföredatumet på förpackningen har gått ut.

Säker förvaring

Behöver ni frakta eller förvara ömtåliga varor men är rädda att de ska skadas eller gå sönder? Då bör ni förpacka dem i sträckfilm och minska risken för skador rejält. Här berättar vi vilken sträckfilm ni bör välja och hur ni går till väga. För större varor som ofta förpackas i olika verksamheter inom handel och liknande är det vanligtvis maskinsträckfilm som ska användas. Men om det rör sig om enstaka mindre varor kan ni använda handsträckfilm. Själva sträckfilmen är densamma för maskinsträckfilm och handträckfilm, det är bara sättet att plasta in som skiljer sig åt. Om ni behöver förpacka varor ofta kan det vara en god ide att investera i en maskin som sköter inpackningen med sträckfilm.

Sträckfilmen fungerar på så vis att den sträcks ut, som hörs på namnet, och när den sedan återgår till sin ursprungliga längd så omsluts varan du förpackat mycket väl. Det är svårt att uppnå samma omslutning om du förpackar varan i ett mindre elastiskt material.

Vilken slags sträckfilm ska du välja

Om det du ska förpacka behöver ventilation, bör du välja en sträckfilm med hål i. Det kan till exempel röra sig om förpackning av vissa livsmedel, såsom frukt och grönsaker. Om det inte är fallet kan du oftast använda vanlig sträckfilm. Tänk dock på att det finns många olika varianter av ”vanlig” sträckfilm, och att det därför är viktigt att hitta den sträckfilm som är bäst för just det ni ska förpacka. Det enklaste är att berätta för en återförsäljare vad ni ska använda sträckfilmen till så kan de hjälpa er att hitta det bästa alternativet. Valet av sträckfilm beror inte bara på vilken vara som ska förpackas, utan även på vilken sträckfilmsmaskin ni har samt hur pallen ni lastar på ser ut. Ni kan även välja om ni vill ha transparent eller färgad sträckfilm, beroende på om i vill a ljus ska släppas igenom eller ej. Ett alternativ för den som vill ha sträckfilm av extra hög kvalitet är fiberfilm. Denna är minst lika hållbar som annan sträckfilm, men mycket lättare.

Vi hoppas att du efter att ha läst detta tar steget och investerar i en sträckfilmmaskin. Det kommer att göra ert arbete lättare och löna sig i längden. Ta första steget och hör av er till en återförsäljare för att konsultera om vilken maskin och sträckfilm som passar er bäst.

Kontorsstädning i Stockholm

Kontorsstädning i Stockholm

I Sverige ökar stressen för många för varje år som går. Längst ner på företagares lista hamnar ofta kontorsstädning. Att städa kontoret är jobbigt och tidskrävande. Kontorsstädning i Stockholm har på grund av detta blivit allt mer populärt. Att ha ett städat kontor hjälper inte bara dig som företagare utan också dina kunder. Detta har många i Stockholm insett och börjar med kontorsstädning. Kontorsstädning hjälper dig med trivseln och att hitta rätt bland dina saker. Gör som många andra och beställ kontorsstädning i Stockholm idag!

Beställ kontorsstädning i Stockholm

Att beställa kontorsstädning i Stockholm är enkelt. Du bör dock börja med att fråga runt bland vänner och kollegor som har haft kontorsstädning i Stockholm innan under en längre tid. Online finns det många recensioner av kontorsstädning i Stockholm och i resten av Sverige. Börja med att läsa recensionerna. Dessa kommer att hjälpa dig att välja vilken kontorsstädning i Stockholm som du vill beställa! För att beställa kontorsstädning i Stockholm eller någon annanstans harv du olika metoder att välja mellan. Den enklaste är via internet. Det finns hemsidor där du kan beställa kontorsstädning direkt och få tjänsten precis som du behöver den snarast.

Kontorsstädning – förutsättning för trivsel

Ett städat kontor är en förutsättning för trivsel. Av den anledningen är kontorsstädning i Stockholm viktigt för dig som är en upptagen företagare. Att arbeta på ett smutsigt kontor gör jobbet svårare på alla sätt. Du känner dig inte bekväm, det ger ett dåligt intryck för kunder och kollegor. Du kan utveckla allergier och ha svårare att hitta bland dina saker. Med en kontorsstädning i Stockholm löses dina problem direkt. Gör som många andra av dina kollegor i Stockholm och beställ kontorsstädning nu. Du har absolut inget att förlora på det!

Vad innebär kontorsstädning i Stockholm?

När du beställer kontorsstädning i Stockholm eller i övriga Sverige får man välja vad man vill ska ingå. Beroende på dina behov kan du anpassa kontorsstädning som passar just dig. Ofta erbjuder de firmor som har kontorsstädning i Stockholm olika alternativ för dig som köper tjänsten. Några exempel på vad som ingår i kontorsstädning Stockholm är dessa:

  • Att golv och mattor dammsugs
  • Fuktmoppning och rengöring av golvytor
  • Att fria ytor dammas av
  • Att fönster putsas och även speglar om du har det
  • Att papperskorgar töms
  • Rengöring av din toalett och handfat

De delar som tillsammans utgör ett larm

I dag är det mer eller mindre obligatoriskt att ha ett larm i bostaden. Tiderna är utan tvekan hårdare och brottslingarna blir såväl mer aggressiva som listigare. Som tur är, finns det flera olika sätt på vilka du kan skydda dig själv och din familj. Ett pålitligt larmsystem avskräcker brottslingar och ger dig sinnesfrid.

Från de enkla larm vi lärt känna under årens lopp, har larmsystemen för hemmabruk utvecklats till tekniska underverk. Med alla förbättringar som har kommit under senare år, är dagens säkerhetssystem både mer flexibla och pålitliga när det gäller att försvara bostaden från inbrottstjuvar och andra hot.

Alla larmsystem har komponenter med specifika syften som har en viktig roll för det övergripande skyddet av ditt hem. Trådlösa och trådbundna system skiljer sig åt vad gäller design och sammansättning, men de grundläggande delarna är mer eller mindre desamma. Det finns även en uppsjö av tillbehör som du kan komplettera ditt larm med.

Här berättar vi om några av de larmkomponenter som idag finns på marknaden.

Kontrollpanel

Alla larmsystem har en kontrollpanel. Det är genom denna som larmet fungerar. Den har ofta en knappsats som kommunicerar med de olika delarna av ditt larm, till exempel sensorer och kameror. Kontrollpanelen är den komponent som säkerställer att alla övriga komponenter gör vad de ska göra. Om ditt larm är kopplat till en larmcentral, är det kontrollpanelens uppgift att kommunicera med denna.

Knappsats

Knappsatsen är som en fjärrkontroll till ditt larm. Det är med hjälp av denna du kontrollerar statusen på systemet, larmar på och av m.m. Knappsatsen utgör det viktigaste gränssnittet mellan dig och systemet. Det är viktigt att tänka på att varje varumärke har sina specifika knappsatser, vilket innebär att du måste säkerställa att din knappsats är kompatibel med ditt larmsystem.

Sensorer

Sensorer och rörelsedetektorer är de komponenter som upptäcker inbrott. De kan använda sig av vibrationer, infraröd värme, mikrovågspulser eller en kombination av dessa tekniker för att känna av när en inbrottstjuv slår till. Av samma anledning som du bör kontrollera knappsatsens kompabilitet med ditt larmsystem, bör du göra detsamma med sensorer.