Många fördelar med att jobba som stafettläkare i Norge

Det finns många åsikter och mycket information att ta del av om bemanningsföretag och deras konsulter. Men faktum är att det finns många fördelar med att jobba som stafettläkare i Norge. Allt du behöver göra för att få mer kött på benen är att grotta lite grann i den information som finns tillgänglig.

Nedan berättar vi mer om fördelarna med att göra detta!

Fördelarna med att ta anställning som stafettläkare i Norge

Dessa är några av fördelarna:

 • Personlig kontakt och jour hos bemanningsbolaget. När du arbetar som stafettläkare i Norge kan det vara skönt att få uppbackning hemifrån Sverige. Du kan därmed känna dig trygg med vetskapen om att så också är fallet när du arbetar via ett bemanningsföretag. Du får nämligen en personlig kontakt hos bemanningsbolaget redan i samband med din första kontakt med dem. Dessutom får du tillgång till en jourkontakt för dig som arbetar på kvällar och helger.
 • Rimlig ersättning och lön. Som bemanningsläkare får du vanligtvis en högre ersättning än vad du kan få vid en anställning i en annan sektor. Dessutom finns det vissa bemanningsbolag som erbjuder sina konsulter högre ersättningar än vad andra aktörer på marknaden gör. Du kan därför räkna med att få en rimlig ersättning och lön. Som grädde på moset har du dessutom möjlighet att antingen ta anställning och lyfta lön eller fakturera bemanningsbolaget via ditt eget bolag.
 • Möjlighet till kompetensutveckling och utbildning. Ytterligare en fördel med att jobba som stafettläkare i Norge är möjligheten till kompetensutveckling och utbildning. Det svenska bemanningsföretag som du arbetar för tillhandahåller nämligen denna förmån. Så även om du arbetar som konsult kan du alltså få ta del av spännande utbildningar och annan slags kompetensutveckling som ytterligare stärker din kompetens.
 • Tillgång till sjukförsäkring och pensionssparande. En farhåga som vissa bemanningsläkare har är att de inte skulle täckas av någon sjukförsäkring vid en eventuell anställning hos ett bemanningsföretag. Så är dock inte fallet – du kan få tillgång till såväl en sjukförsäkring som ett pensionssparande även om du arbetar som konsult i vårt västra grannland. Det innebär att du täcks av det sociala skyddsnätet även då du ger dig ut på nya jaktmarker.

Att tänka på vid köp av Iphone med abonnemang

En ny Iphone kostar tusentals kronor att köpa som den är – mycket pengar att lägga vid ett och samma tillfälle med andra ord. Vid byte av telefon väljer därför många att köpa en Iphone med abonnemang vilket gör att man betalar en summa varje månad i stället under en viss period.

Man betalar för abonnemanget man väljer men också för själva telefonen under bindningstiden och det kan vara klokt att tänka till och göra några jämförelser innan man slår till.

Vad ingår?

Funderar man på att köpa en Iphone med abonnemang är det såklart bra att veta vad som ingår i köpet. Vad gäller själva abonnemanget kan man ofta göra flera val själv, så som vilken surfmängd och bindningstid man vill ha men det är alltid bra att jämföra. Ofta ges också kampanjer där man till exempel kan få högtalare, hörlurar eller andra tillbehör på köpet så har man möjlighet att vänta på ett sådant tillfälle kan man få mer på köpet.

Bindningstid för Iphone med abonnemang

En annan sak att tänka på är det här med bindningstid. När man köper en Iphone med abonnemang binder man upp sig under en viss period – som man som sagt ofta kan välja själv. Bra att veta är att ju kortare bindningstid man väljer – desto högre blir vanligen månadskostnaden, som kan skilja sig med flera hundra kronor.

En vanlig missuppfattning är att man får telefonen helt gratis när man tecknar ett abonnemang med mobil, men så är det oftast inte. Ett exempel på hur det kan se ut när man köper en Iphone med abonnemang är:

 • Total månadskostnad under bindningstiden: 499kr
 • Abonnemang utan telefon: 279kr

Här är bindningstiden 24 månader och månadskostnaden för ett abonnemang med ”telefon på köpet” 499 kronor. När dom 24 månaderna har passerat har man betalar drygt 12 000 kronor. Abonnemanget utan telefon slutar under samma period på ca 6700 kronor.

Månadskostnaden påverkas dock även av andra saker – så som minnesstorlek på telefonen och hur många GB surf man vill ha i sitt abonnemang. Vet man precis vad man är ute efter när man ska köpa en Iphone med abonnemang kan det verkligen vara värt att jämföra allt som har med priset att göra och att göra uträkningar enligt exemplet ovan.

Ska Onlinelistan användas för informationssök?

När modem var den självklara vägen för att nå internet var SUNET en av de större aktörerna på nätet. De byggde upp en stor webbkatalog – som idag är Onlinelistan.com. Internet har ändrats över denna tid, därmed även funktionen av denna webbkatalog.

Från informationssök – till marknadsföring

På 90-talet började tillgången till internet sakta, men säkert, växa över Sverige. Modemen som blockerade telefonlinjen sprakade ljudligt och de enklaste webbplatserna kunde besökas.

I detta läge fanns inte speciellt många svenska webbplatser vilket gjorde att SUNET kunde registrera i stort sett samtliga ”vettiga” sidor på deras webbkatalog. De som sökte information på internet kunde därmed gå till denna katalog för att hitta länkar till nyhetssidor, E-butiker, bloggar osv.

På den tiden var alltså nuvarande Onlinelistan ett av de bästa alternativen för att hitta webbsidor med relevant information.

2018 köper ett SEO-bolag Onlinelistan.com

Med allt fler modemanslutna, och därefter bredbandsanslutna, började även antalet webbplatser öka explosionsartat. E-handeln växte snabbt fram och snart var det självklart att alla företag skulle ha en hemsida.

Antalet ”vettiga” hemsidor ökade i så stor utsträckning att SUNET inte längre kunde lista alla. Katalogens funktion ändrades därmed. Detta samtidigt om Google allt mer skapade bättre algoritmer som ökade synlighet för webbsidor med bra information.

År 2018 köpts så Onlinelistan av ett större SEO-bolag som är beläget i Örnsköldsvik. SEO-bolag arbetar främst med att hjälpa företag att få bättre synlighet på Google och det är även i detta syfte som Onlinelistan idag används.

Det poängteras på sidan att katalogen inte ska ses som en ”quick fix” för att snabbt få förstaplaceringen på Google. Däremot att ”auktoriteten fortfarande är stark”. Med det menas att de länkar som pekar från Onlinelistan, till en annan webbplats, ger denna webbplats mer styrka och auktoritet. Två faktorer som påverkar möjligheten till en bättre position på Google är just:

 • Webbplatsens ålder
 • Antalet starka inlänkar

På detta sätt har alltså katalogens syfte gått från att varit informationssök till ”förbättrad Googlepositionering”.

Användas som informationssök?

Ska Onlinelistan användas för informationssök idag?
Nej, det finns betydligt bättre vägar till information och kunskap. Dessutom är sökfunktionen och därmed användarvänligheten på Onlinelistan inte i närheten av vad Googles sökmotor erbjuder.

Det är inte heller detta som katalogen anger sig ha för funktion. Som nämns ovan är det istället utifrån ett marknadsföringsperspektiv. Tiderna ändras – Onlinelistans funktion ändras.

Att anlita stambyteskonsulter för stambyte i Stockholm

Att rodda med ett stambyte och allt vad det innebär kan vara besvärligt och tidskrävande för fastighetsägare av olika slag. Det är mycket som ska göras både inför, under och efter ett stambyte och en idé och möjlighet i Stockholm är att anlita en konsultfirma som kan projektleda allt från början till slut. Läs mer om vad man kan få hjälp med och annat bra att veta nedan.

Stambyte nödvändigt i alla typer av fastigheter

I Stockholm finns mängder av både fastighetsägare och bostadsrättsföreningar och oavsett typ av fastighet så är ett stambyte förr eller senare nödvändigt. Det är jobbigt, tidskrävande och dyrt och det kan dessutom vara svårt att veta vilka hantverkare man ska anlita och så vidare.

Med rätt hjälp blir det dock enklare – och med rätt hjälp behöver man heller inte bekymra sig över just något alls. Det är en av anledningarna till att det är klokt att anlita ett konsultföretag som arbetar med stambyten.

Konsulter för stambyte i Stockholm

Konsulter som erbjuder hjälp med ett stambyte i Stockholm vet hur processen går till från början till slut och man kan känna sig trygg med att allt blir noggrant utfört – alltifrån projektering till slutbesiktning. Ett av dom konsultföretag som finns inom området i just Stockholm har över 40 års erfarenhet att hjälpa till med stambyten och andra stora projekt och har hjälpt över 100 bostadsrättsföreningar och fastighetsägare genom sina stambyten.

På hemsidan finns även referenser från vad som verkar nöjda kunder och funderar man på att anlita en konsult inför ett stambyte kan det vara betryggande att börja med att läsa just några referenser.

Vad man får hjälp med

Vad är det då man får hjälp med om man anlitar en konsult vid ett stambyte? Listan kan göras ganska lång men sammanfattas så här:

 • Projektering
 • Planering
 • Produktion (själva stambytet)
 • Efterkontroller och besiktningar

Projekteringar kan starta så tidigt som ett år innan själva bytet är tänkt att äga rum – vilket bevisar att processen är både krånglig och lång. Själva planeringen börjar vanligen ca 6 månader innan det är dags att börja riva ut det gamla och sätta in det nya och bara arbetsprocessen med det fysiska arbetet tar veckor. Ett byte stammar är ingen dans på rosor men med rätt hjälp blir det åtminstone lite enklare.

Frågor om stambyte i Stockholm

Det finns en rad företag som genomför stambyte och arbeten relaterade till detta i Stockholm. Eftersom många fastighetsägare (inte minst bostadsrättsföreningar) har mycket liten insikt i vad stambyte innebär har företaget en sammanfattning av några vanliga frågor. Här nedan presenteras dessa i kortare format.

Vad innebär det och hur lång tid tar det?

Stambyte innebär att stammarna i en fastighet byts ut. Enligt dem tar ett stambyte i Stockholm mellan 6 och 8 veckor. Bytet tar ungefär lika lång tid oavsett var i landet det sker.

Behöver toalett och dusch kopplas bort?

Ja, under dessa veckor kommer badrummen att rivas ut och stammarna demonteras. Det innebär att de som bor i dessa fastigheter behöver gå ut till tillfälliga byggnader där toalett och dusch finns. Många väljer däremot att flytta till en vän eller släkting då det är relativt jobbigt att ha toalett i en annan byggnad.

Höjer ett stambyte priset på en lägenhet i Stockholm?

Ja, överlag höjer ett stambyte priset på en lägenhet. Detta eftersom de som flyttar in vet att denna mycket stora renovering inte kommer att ske inom en snar framtid. Det är både bekvämt och ekonomiskt. Däremot är det inte alla spekulanter som ens vet om vad stambyte innebär och därmed tar hänsyn till denna punkt. Någon direkt skillnad i prisvarians mellan Stockholm och andra städer är svår att se utifrån att Stockholms bostadsmarknad är så fundamentalt annorlunda mot övriga Sverige.

Måste byte av stammar alltid ske?

Ja, samtliga fastigheter kommer någon gång behöva byta stammarna. Detta utifrån att de blir slitna och risken för läckage och större skador ökar.

 • Behövs efter 30 – 40 år i genomsnitt
 • Tidsramen avgörs av slitage och underhåll
 • Relining kan skjuta upp stambyte med 10 – 20 år

Hur lång tid tar det?

Som nämns ovan tar själva bytet 6 till 8 veckor. Men hela processen kan ta 6 månader till 18 månader. Det beror helt på arbetets karaktär och brådska. Det är exempelvis vanligt att bostadsrättsföreningar behöver ta beslut på en stämma, ha informationsmöten osv innan arbetet kan påbörjas. Detta medan en fastighetsägare med en mindre egen fastighet lättare kan komma igång. Oavsett är det viktigt att planera i god tid innan då det är ett omfattande projekt.

Skrota bilen i Stockholm med Bilskrotsproffsen – Så går det till

Bilskrotsproffsen är baserade i Strängnäs men kan hjälpa dig att skrota bilen i bland annat Stockholm, Uppsala samt Västmanlands Län och delar av Östergötlands Län. Oavsett var i dessa delar av landet du bor kan du få bilen upphämtad utan kostnad – givet att den tillhör den fordonskategori som omfattas av producentansvar (vilket alla personbilar gör).

Skrota bilen i Stockholm på miljövänligt vis

Bilskrotsproffsen är noga med att skrotningen sker på ett sätt som är snällt mot miljön. I deras miljöpolicy kan man bland annat läsa följande:

 • De återvinner och återvänder och försöker alltid ha miljö och kvalitet i fokus.
 • De utbildar personalen så att de kan bli mer medvetna kring miljö och kvalitet i allmänhet.

Firman säljer också återvunna delar via en plattform som gör miljontals återvunna delar sökbara och köpbara. Att privatpersoner lätt kan hitta begagnade reservdelar i gott skick är givetvis en god sak för planeten i det långa loppet.

Så funkar det

Bilskrotsproffsen beskriver på sin hemsida hur det är att skrota bilen i Stockholm med hjälp av dem:

 • Hämtning. Givet att fordonet omfattas av producentansvar, som ju alla personbilar är (samt lätta bussar och lätta lastbilar upp till 3 500 kg) är hämtningen gratis. De är flexibla när det kommer till att avtala tider kring upphämtning, och kan ordna lösningar ifall du inte kan vara närvarande när de hämtar bilen.
 • Registreringsbevis. För att skrota bilen på korrekt sätt krävs att du kan visa såväl registreringsbevis som ID-handling när de hämtar bilen. Om det saknas är det enkelt att skaffa – ta bara kontakt med Transportstyrelsen så hjälper de dig. Enklast är att ringa eller beställa direkt från hemsidan – annars ligger Transportstyrelsens kontor i Stockholm i Kista, som är ungefär 15 minuter nordväst om city med bil.
 • Boka. På hemsidan kan du snabbt och smidigt göra en bokning. Det enda som behöver göras är att fylla i alla fälten i formuläret och klicka ”skicka”. När du har gjort det, tas arbetet över av Bilskrotsproffsen. Du behöver alltså ha något annat än just registreringsbevis och giltiga ID-handlingar i tankarna – resten är redan ordnat från din sida.

Mer om producentansvar

Fordon i följande kategorier omfattas av producentansvar, vilket innebär att producenten har ansvar att ombesörja för att skrota bilen på ett korrekt sätt:

 • Personbilar
 • Lätt lastbil
 • Lätt buss

För samtliga kategorier gäller en totalvikt på högst 3 500 kg.

Fakta från Bilskrotsproffsens hemsida. Det finns även andra företag som erbjuder hämtning av skrotbilar i Stockholmsområdet.

Olika typer av rakhyvlar och tillbehör – för män

Ett välansat och vårdat skägg kan vara väldigt snyggt men för att nå dit behövs både en del olika produkter, så som rakhyvlar, men också en hel del omsorg. För att skägget och huden ska må bra finns många vårdande och bra produkter att använda sig av för att rakningen ska gå så smärtfritt som möjligt och för att resultatet ska bli så snyggt som möjligt. Nedan kan du läsa mer om hyvlar, andra verktyg och tillbehör som kan vara roliga att testa.

Olika typer av rakhyvlar för skägg

Rakhyvlar finns i många modeller och varianter, vissa avsedda att använda på kroppen, andra för både kropp och ansikte och sådana som är avsedda endast att raka skägget med. Det finns klassiska hyvlar men även andra varianter, som heter enligt följande:

 • Rakkniv
 • Shavett

Rakknivar och shavetter ser ungefär likadana ut – ungefär som en fickkniv av större modell, och är två rakverktyg som kräver en del kunskaper eftersom man rakar med ett väldigt vasst knivblad.

Givetvis går det bra att använda en vanlig hyvel om man föredrar det men det kan vara en rolig grej att prova sig på för den som intresserar sig för skäggvård. Även rakhyvlar finns i mer eleganta modeller än dom man kan köpa i vanliga affärer.

Tillbehör för rakning

Förutom olika typer av rakhyvlar och andra verktyg att använda vid själva rakningen finns även en hel del tillbehör som man kan ha nytta av om man vill ha ett snyggt och välansat skägg. Att använda sig av någon form av raklödder kan vara nödvändigt för att undvika röda prickar och annan irritation i huden, och för att applicera sådan kan man om man vill använda sig av speciella rakborstar.

Andra tillbehör för rakning som kan vara både roliga och bra att ha är rakspeglar (ofta med förstoringsfunktion) samt ställ och skydd för sina rakhyvlar och rakverktyg.

Rakset och presenter

Känner du någon, eller är du kanske själv, en riktig ”skäggnörd”? Då finns fina och lyxiga set att köpa som kan innehålla både rakhyvlar, borstar, oljor och andra exklusiva tillbehör för rakning. Färdiga set är fina presenter men kan också vara kul att unna sig själv om man vill ge sitt skägg ett nytt liv (och kanske en ny form!)

Frågor och svar om stambyte: Bostadsrätt

Ett stambyte i bostadsrätt är ett långt projekt och en stor investering. Innan diskussionerna påbörjas är det bra att ha på fötterna kring vad det faktiskt innebär. I den här texten har vi sammanställt ett antal frågor och svar, som kan fungera som en introduktion till ämnet stambyte i bostadsrätt.

Vad är det för något egentligen?

Ett stambyte innebär, i traditionell mening följande:

 • Rör och ledningar där avlopps- och kranvatten byts.
 • Bytet gäller hela byggnaden och görs när rören och ledningarna slitits ut, med risk för läckage, stopp och dyra vattenskador som följd.

Idag är det dock inte ovanligt att man inte byter alla rör, utan till exempel arbetar med relining för en del av rören. Det här kallas ofta för partiellt stambyte.

Måste badrummet renoveras?

Som regel, ja. För att komma åt rör och ledningar behöver omfattande rivningar göras. Som en konsekvens av det behöver plattor läggas om och tätskikt byggas upp på nytt. Många passar på att göra en totalrenovering av sina badrum, eftersom firman ändå är där, så att säga. Det blir mer effektivt att låta samma företag (många firmor erbjuder även renoveringstjänster utöver själva stambytet) göra renoveringen. Att en renovering måste göras behöver dock inte ses som enbart negativt. Det är inte bara rör som slits, utan även våtutrymmen. Man brukar säga att ett badrum med klinkers håller i mellan tjugo och fyrtio år, beroende på hur det använts och hur arbetet är utfört. Badrum med plastmatta håller ungefär hälften så länge. När våtutrymmen slits ökar risken för fuktskador – så kanske finns det även ett faktiskt renoveringsbehov när bytet ska göras.

Hur mycket arbete per bostadsrätt vid stambyte?

Det är många som undrar över detta, men det är svårt att ge ett rakt svar på det. Man bör räkna med att varje bostadsrätt påverkas i någon mån under arbetet i minst fem veckor. Men det är inte ovanligt att det blir flera veckor längre än så.

Kan man bo kvar under ett stambyte i bostadsrätt?

I de flesta fall, ja. Vanligast idag är att företagen utför stambyten med det som kallas för kvarboende. Det löser man genom att avdela arbetsområden i lägenheten och löser behoven av dusch och toalett tillfälligt. Så har det inte alltid varit. För inte särskilt längesedan innebar stambyte i bostadsrätt att alla var tvungna att flytta ut medan arbetet pågick.

Frågor och svar som rör stambyten finns att se via https://stambytesgruppen.se/.

Tillbehör och reservdelar till din båttrailer

Har något gått sönder på din båttrailer, eller tycker du att något saknas? Det är ingen anledning att få panik, det är nämligen ganska lätt fixat. Det finns mängder av både tillbehör och reservdelar till båttrailer – alltifrån olika typer av spännband till vinschar och stödhjul. Oavsett om din trailer behöver lagas eller om du bara vill komplettera den med extra utrustning finns alltså många lämpliga produkter att hitta. Läs mer om några av dom här.

Reservdelar till båttrailer

BåttrailerOm din båttrailer gått sönder finns oftast ingen anledning att byta ut den mot en sprillans ny och ofta ganska dyr, utan bara att byta ut den del som är trasig. Bland reservdelar hittar man alltifrån vinschar, som behövs för att på ett enkelt och smidigt sätt dra båten upp på trailern, samt stödhjul som gör ekipaget balanserat och stabilt. Vinschar finns att hitta både som manuella och automatiska så har du tröttnat på att veva för hand kanske det är aktuellt att byta till en automatisk.

Det finns givetvis även en rad andra reservdelar till båttrailers, så som:

 • Kontakter
 • Belysning
 • Bromstillbehör
 • Kölrullar

Tillbehör som kan vara bra att ha

För att transportera en båt på en båttrailer är givetvis säkerheten det viktigaste. Man kan knappast ha för många tillbehör som har med just säkerhet att göra, och för att kunna transportera en stor och tung båt behöver den spännas fast ordentligt. Bara till det finns många tillbehör, så som spännband – både manuella och automatiska, spännbandsskydd och lastöglor.

Ett annat tillbehör som kan vara bra att ha till sin båttrailer är ett riktigt ordentligt lås. Låset används såklart när själva trailern inte används, för att inte riskera att få den stulen. Det finns flera typer av lås som passar till trailers och det enda man egentligen behöver tänka på är att välja ett av hög kvalitet, som inte är värt för en eventuell tjuv att bryta upp.

Belysning är också en produkt som kan räknas som tillbehör, om man vill utrusta sin båttrailer med mer lampor och belysning än det som redan finns. Positions-, och sidomarkeringslyktor är två exempel som kan göra mycket nytta men orkar man inte hålla på att koppla el så kan man istället välja att komplettera sin trailer med reflexer.

Uglkurs – ett sätt att lära dig om dig själv

Uglkurs - ett sätt att lära dig om dig själv

Uglkurs är en ganska känd ledarskapsutbildning som har många rykten kring sig. Många förbereder sig på det värsta, men upplever att det inte alls är så farligt. Andra har knappast några särskilda förväntningar, men upplever att kursen är mycket krävande på dig person.

Du kommer att utvärdera andra. Och du kommer bli utvärderad. Det sistnämnda kan vara ett sätt att få nya insikter om dig själv, när du delges utvärderingarna. Att höra andras uppfattningar om sig själv kan vara svårt, åtminstone om det inte stämmer ihop med den bild man har sedan innan.

Tre tips för att maximera nyfunna självinsikter från din Uglkurs

För att utvecklas ta till sig lärdomar om sig själv under en Uglkurs är det bra att tänka på följande:

 • Du måste våga Att förbereda sig mentalt på att höra saker man kanske inte tycker om är viktigt. Först då kan man vara öppen för det och använda de nya kunskaperna konstruktivt. Genom att vara öppen för nya idéer och tanker kan du komma till insikter som tjänar dig väl resten av livet.
 • Var utvilad. Genom att vara utvilad och avslappnad frigör du energi och kan lättare suga in nya kunskaper och insikter. Har du frågor som gör dig stressad, försök att släppa dem i den mån det är möjligt. Helgen innan din uglkurs startar bör du försöka tillräckligt med vila och sömn. På så vis maximerar du tiden under kursen.
 • Vet vad du vill. Genom att ha personliga mål klara för dig kan du ställa nya insikter i relation till dem. Det kan hjälpa dig att använda kunskaperna på ett mer effektivt och konstruktivt sätt. Efteråt kan det kännas som mycket att bearbeta, varför det kan vara bra att förbereda sig så mycket som möjligt innan kursen startar.

Frågor och svar om UGL

Många känner till UGL på ett ytligt plan, men har fortfarande många funderingar kring själva kursen. Här försöker vi ge svar på ett par vanliga funderingar:

Kan man gå med en kollega?

Nej. En Uglkurs bygger på att deltagarna inte känner varandra.

Har jag fritid på kvällarna?

Som regel nej, då det brukar vara kvällspass varje dygn.

Vad bör man tänka på att med sig?

Bekväma kläder och inneskor är något som många inte tänker på.