Konsult arbetsterapeut – en viktig yrkesroll

Konsult arbetsterapeut är en viktig yrkesroll inom vården idag. Arbetsterapeuten arbetar med att hjälpa människor som har olika former av funktionsnedsättningar att kunna utföra sina vardagliga aktiviteter och delta i samhället. Som konsult arbetsterapeut arbetar man på olika arbetsplatser och med olika patientgrupper. Det kan handla om allt från äldre med nedsatt rörlighet till personer med kognitiva svårigheter eller psykisk ohälsa. Arbetet sker ofta i nära samarbete med andra yrkesgrupper som sjukgymnaster, sjuksköterskor och läkare. I rollen ingår att bedöma patientens förmågor och behov, analysera deras aktivitetsförmåga och miljö samt att prova ut och träna hjälpmedel. Arbetsterapeuten handleder och stödjer patienten i att utföra sina vardagliga aktiviteter på bästa sätt utifrån sina förutsättningar.

Olika arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna för en konsult arbetsterapeut kan variera beroende på var man arbetar. På ett äldreboende kan arbetet innebära att handleda personal i förflyttningsteknik, prova ut hjälpmedel eller träna finmotorik. Inom psykiatrin kan det handla om att hjälpa patienter med daglig struktur och aktiviteter. Andra vanliga arbetsuppgifter är bedömningar inför bostadsanpassning, kognitiv träning vid nedsatt minne eller stöd vid arbetslivsinriktad rehabilitering. Arbetsterapeuten kan också arbeta med handledning till anhöriga.

Efterfrågan på konsult arbetsterapeut

Efterfrågan på arbetsterapeuter är stor inom vården. Med en åldrande befolkning och ökad överlevnad vid sjukdom ökar behovet av rehabilitering. Samtidigt råder det brist på arbetsterapeuter inom många verksamheter. Här fyller konsult arbetsterapeuter en viktig funktion genom att kunna erbjuda specialistkompetens och täcka upp för tillfälliga behov. Som konsult kan man också få möjlighet att arbeta i olika miljöer och med varierande patientgrupper.

Utbildning och erfarenhet

För att arbeta som konsult arbetsterapeut krävs legitimation som arbetsterapeut samt några års yrkeserfarenhet. Arbetsterapeutprogrammet är en högskoleutbildning på avancerad nivå som omfattar 3 år. Under utbildningen varvas teoretiska studier med praktik på olika arbetsplatser. Som student får man lära sig om olika sjukdomar och funktionsnedsättningar, aktivitetsanalys, hjälpmedel och rehabiliteringsprocessen. Efter examen är det vanligt att börja arbeta som anställd arbetsterapeut och samla på sig erfarenhet. Därefter kan man gå vidare till att arbeta som konsult med specialistkompetens inom ett visst område.

Framtidsutsikter för konsulter och arbetsterapeuter

Framtidsutsikterna för arbetsterapeuter ser mycket goda ut. Behovet av rehabilitering och habilitering väntas öka i takt med att andelen äldre i befolkningen blir större. Även inom andra områden som psykiatri och neurologi ökar efterfrågan på arbetsterapeuter. Samtidigt råder det redan nu brist inom yrket. Många arbetsgivare har svårt att rekrytera arbetsterapeuter. Detta gör att utsikterna att få arbete som nyexaminerad arbetsterapeut är mycket goda. Även för erfarna arbetsterapeuter som vill arbeta som konsulter ser framtiden ljus ut. Här finns stora möjligheter att profilera sig inom ett specialistområde och få varierande arbetsuppgifter på olika arbetsplatser.

Lån med utbetalning via Swish är ett nytt spännande verktyg

De digitala lösningarna inom finanssektorn blir allt fler. Lån med utbetalning via Swish är ett nytt och populärt alternativ för snabba och enkla transaktioner. Dessa lån erbjuder en unik kombination av effektivitet och bekvämlighet. Därmed är de attraktiva för dem som behöver tillgång till pengar fort.

Vad är ett lån med utbetalning via Swish?

Ett lån med utbetalning via Swish är i grunden ett helt vanligt lån. Men det har fördelen att pengarna snabbt och enkelt kan överföras digitalt. Därmed skiljer sig dessa krediter från traditionella sådana med andra utbetalningsmetoder. Här görs ingen traditionell banköverföring som kan ta flera dagar – istället sker utbetalningen i princip omedelbart.

Fördelarna med dessa lån är:

 • Snabbheten. Överföringen av det lånade beloppet sker nästan omedelbart.
 • Bekvämligheten. Swish är en välkänd och användarvänlig app för mobila betalningar. Många använder redan den i sin vardag för att göra överföringar av pengar.
 • Flexibiliteten. Som låntagare kan du ansöka om och ta emot mindre lånebelopp som kanske inte är tillgängliga genom vanliga banklån.
 • Den enkla processen. Att ansöka om ett sådant här lån är ofta enklare och mindre byråkratiskt än de traditionella processerna.
 • Säkerheten. Swish-överföringar är säkra och krypterade. Därmed får du en extra trygghet när utbetalningen av lånet sker på detta sätt.

Viktiga överväganden att göra när du vill ansöka om ett Swishlån

Oavsett vilken metod du väljer när du ska låna pengar är lånet ett stort ekonomiskt åtagande. Men innan du väljer att ta ett lån med utbetalning via Swish bör du överväga följande faktorer:

 • Ränta och avgifter. Kolla upp räntan och de eventuella andra avgifter som är kopplade till lånet.
 • Återbetalningstid. Var medveten om hur lång löptid lånet har och se till att den är hanterbar.
 • Din ekonomiska situation. Se till att du har förmågan att återbetala lånet inom den angivna tiden.
 • Lånevillkor. Läs igenom lånevillkoren noggrant för att förstå alla krav och förpliktelser.

Dessutom bör du även vara medveten om att det finns vissa eventuella nackdelar att överväga. Dessa innefattar en potentiellt högre ränta, kortare löptid och risken för impulsiva lån. Först därefter bör du fatta ditt beslut.

Ett cykelgarage är en långsiktig lösning för cykelparkering

Vi lever i en tid där hållbarhet och miljömedvetenhet står i fokus, och cykeln blir allt mer populär som transportmedel. Såväl kommuner som företag söker efter effektiva och säkra lösningar för cykelparkering. Det är här som ett cykelgarage kan komma in i bilden som en viktig pusselbit. Ett sådant är nämligen inte bara något som skyddar din cykel från regn och vind. Det är också en långsiktig investering i ordning och reda och säkerhet.

I denna artikel utforskar vi vad ett garage för cyklar egentligen är. Vi belyser även dess fördelar samt diskuterar varför detta är en smart investering för såväl företag som offentliga aktörer.

Vad är ett cykelgarage?

Cykelgarage är ett cykelställ med tak och detta finner ni på citypro.se. Ett sådant är särskilt utformat för att förvara och skydda cyklar från olika väderförhållanden. Det finns många olika varianter, färger och storlekar att välja mellan. Ett enkelt cykelställ erbjuder förvisso dig en plats att låsa fast din cykel. Men cykelgaraget tar det hela ett steg längre genom att även skydda cykeln från väder och vind.

Fördelarna med dessa garage för cyklar

Det finns många fördelar med dessa garage för cyklar:

 • Skyddar mot vädrets makter. Här i Sverige har vi ett varierande klimat med regn, snö och sol. Därför är det av yttersta vikt att skydda våra cyklar från vädrets makter och de skiftande väderförhållandena. Ett cykelgarage ger ett komplett skydd mot regn och snö, och minskar därmed risken för rost och slitage på cykeln.
 • Ökar säkerheten. Tyvärr är det alltför vanligt med cykelstölder och vandalisering. Ett garage för cyklar kan dock minska denna risk väsentligt.
 • Bringar ordning och reda. Dessa garage hjälper även till att skapa en mer ordnad och strukturerad situation när det kommer till parkering av cyklar. Denna ordning och reda är särskilt användbar i stadsområden där utrymmet ofta är begränsat. I stadsmiljöer kan det dessutom vara svårt att hitta en bra plats att ställa sin cykel.
 • Bra investering. Sist men inte minst är en investering i ett garage för cyklar en investering i en hållbar framtid. Men som om inte detta vore nog är det dessutom en kostnadseffektiv lösning på sikt. Därför väljer många företag och offentliga aktörer att investera i denna typ av lösningar.

Fastighetsboxar för alla fastigheter

Att välja rätt fastighetsbox till ett flerfamiljshus kan tyckas vara en ganska smal sak. Så är kanske fallet vid en första anblick, men när du sedan börjar rodda i det hela visar det sig inte sällan vara mer utmanande än vad du först hade trott. Postboxen är nämligen inte bara en box där de boende i fastigheten hämtar sin inkommande post – den påverkar även det allmänna intryck som byggnaden ger. Läs vidare så berättar vi vad du bör tänka på när du väljer en fastighetsbox.

Rätt fastighetsbox till din fastighet

Det finns ett brett utbud fastighetsboxar som enkelt kan monteras i alla typer av hus. Skyltab, kracenter.se, är några av de som finns i Sverige. När du väljer modell bör du tänka på följande faktorer:

  • Tillgängligt utrymme
   Den första faktorn som du bör ta i beaktande när du gör ditt val är det tillgängliga utrymmet i fastigheten. För innan du väljer ut en postbox bör du föreställa dig var i byggnaden den ska placeras. Kanske är utrymmet i trapphuset ganska begränsat? Då kan det vara aktuellt att välja en vägghängd modell som sparar golvyta. Om utrymmet i byggnaden istället är större kan en fristående fastighetsbox vara ett tilltalande alternativ. Tänk på att den fria ytan kring boxen bör vara tillräcklig för att de boende ska kunna hämta sin post på ett bekvämt sätt.

 

  • Säkerheten
   Antalet fall av identitetsstölder och bedrägerier i vårt avlånga land har tyvärr ökat på senare år. Därför är säkerheten en viktig faktor att ta i beaktande när ni ska investera i en fastighetsbox. Håll utkik efter boxar som har en rejäl konstruktion och säkra lås. Sådana kan låta de boende känna sig trygga i vetskapen om att deras post väntar på dem i tryggt förvar tills de kommer hem från jobbet.

 

 • Storleken
  En annan viktig faktor att ta i beaktande är storleken på boxen. När ni gör ert val bör ni välja en fastighetsbox som är tillräckligt stor och rymlig för att kunna rymma all den inkommande posten till fastighetens hushåll. Om många av de boende ägnar sig åt att shoppa produkter på nätet kan ni även vilja välja en modell som gör det möjligt att leverera paket till boxen.

Du kan låna upp till 50 000 kr via brixo.se

Det finansiella ekosystemet fortsätter att ständigt utvecklas och förändras. Lånen spelar idag en viktig roll i privatekonomin för många svenskar. Att ta ett lån på upp till 50 000 kr via brixo.se och använda pengarna på ett vettigt sätt kan vara väldigt fördelaktigt. Det finns flera olika skäl till att så är fallet – fortsätt att läsa för att få reda på vad du bör tänka på!

Vem bör överväga att låna upp till 50 000 kr via brixo.se?

Flera olika kundgrupper skulle kunna överväga att ta ett lån på upp till 50 000 kr via brixo.se. Några exempel på de personer som faller i denna målgrupp är:

 • Personer med större, oförutsedda utgifter. Vem som helst kan drabbas av olika typer av nödsituationer och oväntade händelser i livet. Till exempel kan du plötsligt behöva reparera någonting i din bostad, betala en dyr tandläkarräkning eller finansiera reparationen av din bil. Detta kan vara svårt att göra såvida du inte har en stor budget för sådana ändamål. Så när du drabbas av en större, oförutsedd utgift kan du vilja överväga att ta ett lån.
 • Egenföretagare och frilansare. Driver du en enskild firma eller jobbar som frilansare? Om så är fallet vet du hur viktigt det kan vara att kunna låna lite pengar för att förbättra kassaflödet. Pengarna kan även användas för att verksamheten ska kunna leva vidare och växa. Så om du är en egenföretagare eller frilansare kan du potentiellt sett vilja låna upp till 50 000 kr via brixo.se.
 • Personer med dyra lån. En annan kundgrupp som bör överväga att ta ett sådant här lån är de som sitter med dyra lån och krediter. Du kanske har dyra skulder som kostar mycket pengar i ränta varje månad? Om så är fallet kan du vilja ta ett lån som har en lägre ränta för att på så vis kunna betala av de dyra lånen.

Tänk dock på att de pengar som du lånar alltid behöver betalas tillbaka, vanligtvis med ränta. Så tänk noggrant igenom saken innan du bestämmer dig för att ta ett lån.

En billig hundförsäkring är ett sätt för hundägare att spara pengar

Innan du bestämmer dig för att skaffa ett husdjur är det viktigt att du har ekonomin i ordning. Att bli hundägare när nämligen ett stort ekonomiskt beslut då du kommer vara ansvarig för hunden och dess välbefinnande. Hundar kostar nämligen inte bara pengar i form av inköpspris – det går även åt en hel del pengar löpande för att hålla en hund frisk och välmående. Läs vidare för att få tips på hur du kan spara pengar, bland annat genom att teckna en billig hunförsäkring!

Teckna en billig hundförsäkring och hitta en bra veterinär

När du som hundägare vill kunna spara lite pengar på allt kring ditt husdjur behöver du tänka till. Dessa är våra bästa tips som kan hjälpa dig att få pengarna att räcka lite längre:

 • Leta runt på nätet i jakten på en billig hundförsäkring. Ett av de mest effektiva sätten att spara pengar som hundägare är att hitta en billig hundförsäkring att teckna. Hundförsäkringar skiljer sig trots allt åt en hel del vad gäller pris och villkor. Så även om du förmodligen sparar pengar nästan oavsett vilken försäkring du väljer jämfört med att inte ha hunden försäkrad bör du jämföra. Genom att göra detta kan du förmodligen hitta ett mer prisvärt alternativ i förhållande till de övriga.
 • Försök att hitta en bra veterinär i ditt närområde. Du kanske tänker att det inte spelar särskilt stor roll vilken veterinär du tar din hund till? Så är dock inte fallet – veterinärvård kostar förvisso ganska mycket rent generellt, men vissa aktörer är dyrare än andra. Så genom att kolla runt lite grann i ditt närområde kan du kanske hitta en bra veterinär som är lite billigare än de övriga. Om så är fallet kan det vara värt att ge veterinären ifråga en chans.
 • Köp hundtillbehör och läkemedel från en prisvärd återförsäljare. Det finns även ytterligare ett knep som du kan använda dig av för att pressa priserna lite grann. Vi syftar då på möjligheten att köpa hundtillbehör och läkemedel från mer prisvärda återförsäljare. Kostnaderna för tillbehör och läkemedel till din hund kommer nämligen bli betydande under hundens livslängd. Därför kan det ofta löna sig att kolla runt och se om det inte finns ett billigare alternativ att hitta på marknaden.

Träningsmat för dig som tränar för att gå ner i vikt

Det finns en lång lista med olika typer av dieter – många så tuffa att dom är svåra att hålla i längden. För den som vill gå ner i vikt behöver en kostomställning vara långsiktig och för dom flesta räcker det faktiskt med små förändringar, tillsammans med mer träning och motion. Nedan följer tips på träningsmat för den som tränar för att gå ner i vikt.

Långsiktighet är viktigast

Militärdieten, LCHF och GI – det finns en rad olika dieter och träningsmat som vissa förespråkar, där det ena alternativet är tuffare än den andra. För att gå ner i vikt är det dock inte nödvändigt att gå på diet – för dom flesta räcker det att tänka till och göra bättre val. För att gå ner i vikt behöver man helt enkelt göra av med mer energi än man stoppar i sig – vilket i praktiken är en ganska enkel matematik.

Det kan räcka att byta ut några livsmedel till alternativ som är mer kalorisnåla – det viktiga för att få resultat är att hålla i det på lång sikt. Tillsammans med ökad rörelse kommer kroppen göra av med mer energi än den får vilket resulterar i viktnedgång.

Bra träningsmat för viktnedgång

Teoretiskt sett går det att gå ner i vikt genom att leva på chips och hallonbåtar, så länge kalorimängden är mindre än det rekommenderade dagsintaget. Det är dock varken särskilt mättande eller näringsrikt och för den som behöver dra ner på maten är det viktigt att välja livsmedel som ger en bra mättnad.

Bra träningsmat för den som vill gå ner i vikt är sådant som innehåller en hög mängd protein eftersom det ger en bra mättnad. Några tips på livsmedel är till exempel:

 • Kött, fisk och kyckling
 • Ägg
 • Kvarg och andra mejeriprodukter
 • Bönor och linser
 • Nötter

Bra mat för att nå viktnedgång behöver alltså inte vara någon strikt och omöjlig diet – det kan snarare vara fördelaktigt att inte gå på en specifik diet.

Tips på träning

Bra och näringsrik träningsmat i kombination med ökad rörelse är ett framgångsrecept när det kommer till viktminskning. Löpning hör till en av dom aktiviteter som bränner mest kalorier med även raska promenader räcker långt. Styrketräning är också fördelaktigt – ju mer muskler som finns i kroppen, desto mer energi gör den av med även i vila.

Så vet du om ett fritidshus är det rätta valet för dig

Det kan vara både stressande och utmattande att göra en bostadsaffär. Detta gäller inte minst då du köper din allra första bostad. När du köper nästa hus behöver dock situationen inte nödvändigtvis vara densamma. Din permanentbostad bör nämligen vara bekväm och trygg att bo i samt hysa hela din familj. När du köper ett fritidshus kan du istället lägga flera av dessa saker åt sidan för att istället fokusera på din personliga njutning.

Det är både roligt och spännande att skaffa ett fritidsboende. Dessutom är det en stor investering att göra. Om du drar dig för att investera i ett andra boende finns det vissa tecken som du bör vara uppmärksam på. Dessa kan indikera att du är redo att ta steget och skaffa ett fritidshus. Nedan avslöjar vi vilka dessa tecken är!

3 tecken på att du är redo att skaffa ett fritidshus

Dessa är de tecken som du bör vara uppmärksam på:

 • Du har tid att njuta av ditt fritidsboende. När du väljer att skaffa ett fritidsboende gör du en stor investering som du därför också vill kunna njuta av. Många väljer att skaffa ett sådant här boende i förebyggande syfte för att främst njuta av det på lite äldre dagar. Då kan du bland annat välja att använda det som en permanentbostad. Om du har gott om tid att använda detta andra boende kan det med andra ord vara läge att göra investeringen.
 • Du vet med dig att du har tillräckligt mycket pengar. Ett andra tecken som du bör vara uppmärksam på är att du har tillräckligt mycket pengar för att köpa ett fritidshus. För även om du kanske har den tid som krävs för att kunna njuta av ditt andra boende behöver du även pengarna för att kunna skaffa det. Därför bör du först ta fram en budget för att se vad du faktiskt har råd med. Utifrån budgeten kan du sedan smalna av utbudet och i slutändan välja det som du fastnar mest för.
 • Du har gjort dina efterforskningar. Du kanske har googlat och gjort egna efterforskningar kring fritidsboenden? I sådana fall kan detta vara ett tecken på att du är redo att bli ägare av ett sådant.

Catering i Stockholm kan ha flera olika skepnader

Det är lätt att du som beställare blir överväldigad när du försöker ordna med en matleverans i huvudstaden. Detta gäller alldeles oavsett om du försöker fixa med catering i Stockholm till ett viktigt möte eller till någon annan tillställning. Därför delar vi här med oss av några tips som kan hjälpa dig lite grann på traven.

Till att börja med är det viktigt att du förstår de olika sorters catering som finns i Stockholm. Allesammans har nämligen sina egna unikheter vad gäller planering, prissättning och beställningsprocess. Men genom att vara medveten om detta kan du ofta spara både tid och pengar. Det finns framför allt fyra olika varianter och dessa går vi igenom nedan!

4 olika sorters catering i Stockholm

När det kommer till catering kan den generellt sett delas in i följande fyra typer:

 • Bröllopscatering. Catering i samband med bröllop gör att du sparar en hel del tid. Detta då du slipper att själv ordna med mat åt de tiotals eller hundratals gäster som är bjudna till bröllopet. Det är viktigt att alla blir utfodrade på den stora dagen. Vad gäller planeringen inför eventet innefattar denna allt från bordsdekorationer till middag, efterrätt och dryck.
 • Företagscatering. Möjligheten att få mat levererad till företaget sparar både tid och pengar. Detta oavsett om ni behöver mat till det mindre kontorsmötet eller ett betydligt större möte. Dessutom får ni möjlighet att fokusera på det viktigaste, nämligen företaget och dess agenda. Några exempel på populär mat till företagskunder är: frukostar, luncher och bufféer av olika slag.
 • Festcatering. Du kanske anordnar en privat tillställning i form av ett födelsedagskalas eller en grillfest i trädgården? Då kan du beställa catering i Stockholm för att få hjälp med mat och dryck till evenemanget.
 • Evenemangscatering. En annan sorts cateringtjänst som ibland används i vår huvudstad är evenemangscatering. Hit räknas alla sorters matleveranser av detta slag till sportevenemang och andra former av evenemang. En egenskap som kännetecknar dessa tillställningar är att de ofta lockar till sig en hel del besökare. Därför är det extra komplicerat och viktigt att planera inför denna sorts event. Därför bör du ta hjälp av proffs!

Fastighetsboxar -en arbetsmiljöfråga

Nu för tiden är fastighetsboxar någonting som blir allt vanligare. Detta innebär en rad fördelar för alla som annars har utdelningsärenden till de olika personer som bor i fastigheten. Även om man installerar fastighetsboxar innebär det inte att man inte kan göra undantag. T.ex. om någon har begränsade möjligheter att ta sig till fastighetsboxen som installerats i huset.

Av tradition har brevbärare i alla år sprungit upp och ner i trappor för att dela ut post i brevinkasten till lägenheter. Detta innebär en stor fysisk belastning under ett arbetspass. Inte minst när det är perioder av mycket post! Även för fastighetsägare eller fastighetsskötare är det en hel del spring i trappor för att dela ut avier eller information till boende i fastigheten. Detta kan man enkelt undvika genom att köpa fastighetsboxar till er BRF.

Hur installerar man fastighetsboxar?

Först och främst skall man hitta en fastighetsbox som passar för den fastighet man önskar förbättra genom bättre posthantering. Det finns många olika sorters fastighetsboxar vilka generellt har neutrala färger. Storleken på de fastighetsboxar man installerar bygger på hur många lägenheter eller kontor om finns i fastigheten. Utbudet är stort och man kan ofta få hjälp med att hitta de fastighetsboxar som bäst passar för den specifika byggnaden. När detta är klart gäller det att installera fastighetsboxen på ett säkert sätt. Boxen i sig väger ofta en hel del till följd av att grövre plåt används. Därtill skall den inte sällan klara vikten från såväl post som eventuella paket vilka kan läggas ovanpå fastighetsboxarna.

Postnord kommer vid förfrågan ut och inspekterar att fastighetsboxarna är korrekt monterade och att de uppfyller de krav man har på avlastningsyta med mera. De kompletterar därefter med en huvudcylinder till vilken brevbäraren har nyckel. Detta för att kunna dela ut även större varubrev och tidningar som annars inte får plats i brevfackets begränsade öppning.

Fördelar med fastighetsboxar

 • Snabbare posthantering
 • Bättre arbetsmiljö för brevbärare och fastighetsskötare
 • Mindre ljud i trapphuset
 • Kan bidra till säkerhet om d kombineras med nya dörrar utan brevinkast