Vill du bli elektriker? Om du har gått elektriker på gymnasiet, så har du ett försprång när du ska söka en lärlingsanställning. Ett annat alternativ är, att man som vuxen, söker sig till en utbildning. Dessa finns över i princip hela landet.
Att börja redan på gymnasiet kommer med flera fördelar. En av dem är att det blir enklare att hitta en lärlingsanställning. Bor du i en mellanstor stad, som Helsingborg till exempel, har du kanske god koll på de elektriker som finns i staden. Som studerande på gymnasiet har du chans att göra delar av det praktiska arbetet under skoltiden hos någon av dessa firmor i Helsingborg. När du sedan går ut gymnasiet har du förhoppningsvis byggt en god relation med den firman du praktiserat hos.
Det här är kanske enklare än att som vuxen, och oerfaren, söka lärlingsanställning direkt hos ett privat företag. Dock kan chanserna vara bättre i en större stad (Stockholm jämfört med Helsingborg till exempel) att man kan gå den här vägen. Detta eftersom det helt enkelt finns fler aktörer att välja mellan. Samtidigt är det många som vittnar om att den där första lärlingsanställningen är svår att få – oavsett hur man har utbildat sig.
Få ut det mesta av lärlingstiden
Som de flesta elektriker kan vittna om, stöter man på ett antal utmaningar under lärlingstiden. För att göra det bästa av perioden är det bra att ha följande i åtanke:
- Var alltid i tid. Det här är kanske bland det viktigaste att tänka på, även om det är självklart för många. Att komma i tid visar på god attityd och en bra inställning till arbetet. Kommer du sent till jobbet varje dag, kommer det inte dina prestationer på arbetsplatsen spela någon större roll.Att komma i tid och ha god framförhållning är en förmåga som går att träna upp. För vissa kommer det naturligt – för andra gör det inte det.
- Ta det inte personligt.Som lärling kommer du ofta att få göra ”skitjobben”. Det kan till exempel vara att städa undan efter elektrikerna och förbereda deras arbete. Det kan också innebära att hämta lunchen. Kort sagt kan det kännas som att man är en springpojke, snarare än elektrikerlärling.Samtidigt är du där för att lära dig allt du behöver för att vara en elektriker – så var inte rädd för att fråga.