En ny Iphone kostar tusentals kronor att köpa som den är – mycket pengar att lägga vid ett och samma tillfälle med andra ord. Vid byte av telefon väljer därför många att köpa en Iphone med abonnemang vilket gör att man betalar en summa varje månad i stället under en viss period.

Man betalar för abonnemanget man väljer men också för själva telefonen under bindningstiden och det kan vara klokt att tänka till och göra några jämförelser innan man slår till.

Vad ingår?

Funderar man på att köpa en Iphone med abonnemang är det såklart bra att veta vad som ingår i köpet. Vad gäller själva abonnemanget kan man ofta göra flera val själv, så som vilken surfmängd och bindningstid man vill ha men det är alltid bra att jämföra. Ofta ges också kampanjer där man till exempel kan få högtalare, hörlurar eller andra tillbehör på köpet så har man möjlighet att vänta på ett sådant tillfälle kan man få mer på köpet.

Bindningstid för Iphone med abonnemang

En annan sak att tänka på är det här med bindningstid. När man köper en Iphone med abonnemang binder man upp sig under en viss period – som man som sagt ofta kan välja själv. Bra att veta är att ju kortare bindningstid man väljer – desto högre blir vanligen månadskostnaden, som kan skilja sig med flera hundra kronor.

En vanlig missuppfattning är att man får telefonen helt gratis när man tecknar ett abonnemang med mobil, men så är det oftast inte. Ett exempel på hur det kan se ut när man köper en Iphone med abonnemang är:

  • Total månadskostnad under bindningstiden: 499kr
  • Abonnemang utan telefon: 279kr

Här är bindningstiden 24 månader och månadskostnaden för ett abonnemang med ”telefon på köpet” 499 kronor. När dom 24 månaderna har passerat har man betalar drygt 12 000 kronor. Abonnemanget utan telefon slutar under samma period på ca 6700 kronor.

Månadskostnaden påverkas dock även av andra saker – så som minnesstorlek på telefonen och hur många GB surf man vill ha i sitt abonnemang. Vet man precis vad man är ute efter när man ska köpa en Iphone med abonnemang kan det verkligen vara värt att jämföra allt som har med priset att göra och att göra uträkningar enligt exemplet ovan.

Att tänka på vid köp av Iphone med abonnemang