Borsta tänderna på ett sätt som imponerar på din tandläkare

Att borsta tänderna går på rutin för de allra flesta. Många kan nog dock hålla med om att det är lätt att i perioder sluta borsta tänderna noggrant och korrekt. De ska borstas två gånger om dagen, två minuter och gången. Dessutom ska man se till att borsta på tändernas insidor och komma åt emellan dem.

Många är rädda för att gå till tandläkaren. En anledning till detta kan vara att man missköter sin munhygien, och är orolig för att det ska vålla några problem. Genom att sköta din tandborstning prickfritt kommer du en bra bit på vägen, och kan således vara lite lugnare när du går till tandvårdskliniken nästa gång. Läs tipsen nedan för att borsta tänderna på ett sätt som kommer att imponera på din tandläkare.

Använd timer

Med hjälp av en timer kan du vara säker på att borstar tänderna tillräckligt länge. Det är lätt att man, kanske särskilt på morgonen, borstar dem hastigt och slarvigt. Använd en timer, ställ den på två minuter och sluta inte förrän den ringer.

Borsta mjukare

Det är lätt att man verkligen skrubbar på tänderna. Det gör förvisso alla i viss mån, men poängen är att det inte behöver skrubbas särskilt hårt. Håll tandborsten i en 45-gradig vinkel och borsta i en cirkulerande rörelse. Borstar man för hårt kan det leda till att tandköttet drar sig tillbaka. Använd gärna en mjuk tandborste också.

Byt tandborste ofta

En gammal och sliten tandborste kommer inte att fungera lika effektivt som en ny fräsch. När du ser att stråna börjar slitas ut bör du vara noga med att byta den. Dessutom samlas mängder av bakterier i tandborsten. Som regel bör den bytas var tredje eller var fjärde månad, eller efter att du har varit sjuk.

… eller hitta en tandläkare du känner dig trygg med

För den med tandläkarrädsla kan det underlätta betydligt att gå till rätt tandvårdsklinik. Om du funderar på att byta, kan det vara en bra början att helt enkelt söka på nätet. Till exempel kan du göra såhär om du bor i Solna:

  1. Sök på ”tandläkare solna” på nätet (byt ut Solna mot din ort).
  2. Titta på de resultat som dyker upp och granska dem.
  3. Välj den tandläkare som verkar bäst, vi provar Solna Dental.

 

Borsta tänderna på ett sätt som imponerar på din tandläkare