Hantverket att lägga parkettgolv i fina mönster är ett anrikt sådant. För längesedan kostade gärna adeln och andra mer välbärgade på sig en vacker fiskbensparkett i hemmet. Så småningom blev det här mer och mer tillgängligt för gemene man, och det började synas i gårdar och i lägenheter hos lite mindre välbärgade familjer.

Idag finns det mängder av golvalternativ på marknaden, och många är bra mycket billigare än en fiskbensparkett. Många billigare alternativ kräver dessutom betydligt mindre omsorg och underhåll än vad ett äkta trägolv gör. Men det går inte att förneka att naturmaterial ger en annan känsla än golv av exempelvis plast. Därför väljer många att skaffa en fiskbensparkett, trots att det ofta är dyrare och kräver mer underhåll och golvvård.

En viktig detalj i vilket trägolv som helst är behandlingen. Det är det som ger ytan sitt utseende, och är också avgörande för hur golvet skall skötas om. Så vilka behandlingar är egentligen aktuella för parketter?

Bonvax

Bonvax är ganska sällsynt idag, men var mycket vanligt fram till mitten av 1900-talet. Förutom ett bra skydd uppskattade även många glansen. En klar nackdel var dock att man var tvungen att lösa upp det gamla vaxet inför varje ny behandling. Det här gjordes med ett lösningsmedel – ofta med en trasa som verktyg.

Lack

Fördelen med lackade trägolv är att de är mycket enkla att sköta om. En nackdel är dock att punktreparationer blir svåra att göra diskret. Man behöver också tänka på att lackade golv i allmänhet främst ska städas torrt. Det vill säga i första hand med dammsugare, och när det väl ska moppas, så bör moppen bara var lätt fuktig. Efter våttorkningen bör man se till att torka torrt ganska snabbt efteråt. Detta eftersom fuktskador på lackgolv är svåra att åtgärda.

Olja

Olja är en populär behandling för fiskbensparketter och för trägolv i allmänhet. Det gör att golvet får en levande och varm yta, samtidigt som ”träkänslan” lyfts fram. Om det sköts om rätt, ger olja ett bättre skydd mot vatten och fukt i jämförelse med lack. På senare år har det blivit mer populärt att olja, just för den levande och varma ytan. Samtidigt bör man komma ihåg att oljebehandlade golv kräver en annan typ av underhåll än vad lackade golv gör.

Olika behandlingar för din fiskbensparkett