SMS-lån avgifter

Innan du skaffar ett SMS-lån är det viktigt att jämföra avgifterna noga. Avgifterna skiljer sig nämligen mycket åt mellan de olika SMS-lånen. Det kan vara svårt att bilda sig en uppfattning eftersom det finns så många olika slags avgifter.

SMS-lån ska betalas tillbaks snabbt

Innan vi diskuterar avgifterna måste vi förstå vad SMS-lån handlar om egentligen. SMS-lån faller under kategorin snabblån. Det går snabbt att få ett SMS-lån och de är utformade för att betalas tillbaks snabbt också. Eftersom SMS-lån är lån utan krav på säkerhet där långivaren tar en relativt stor risk är räntan också hög. Det gör att det blir dyrt om man inte betalar tillbaks lånet snabbt. Det finns SMS-lån med så pass korta låneperioder som 10 dagar. Många erbjuder en löptid på några månader upp till ett eller två år. Det finns även SMS-lån med längre löptid än så. Om du behöver ett lån med längre avbetalningstid blir ett privatlån billigare.

Nominell vs effektiv ränta

När man jämför olika SMS-lån ser man begrepp som nominell och effektiv ränta. Den nominella räntan avser räntan på kapitalet som du lånar. I Sverige får den vara maximalt 40 procentenheter över Riksbankens referensränta.

Alla SMS-lån måste även visas med en effektiv ränta. Den räknas ut genom att lägga på alla avgifter på den nominella räntan. Hit hör avgifter som uppläggningsavgift och aviavgift. Med den effektiva räntan får man en uppfattning om vad lånet verkligen kostar. Den effektiva räntan räknas ut på årsnivå. Eftersom SMS-lån är förknippade med diverse avgifter kan den effektiva räntan bli ganska hög. Om du tänker betala tillbaks lånet under ett års tid eller mer gör du helt rätt i att räkna på den effektiva räntan. Utifall du väljer en avbetalningstid på en eller två månader får du beräkna vad kostnaden blir för den perioden istället. Undvik gärna ändå lån med flera hundra procents effektiv ränta.

Hur dyrt kan ett SMS-lån bli?

Enligt den nya konsumentkreditlagen får den totala kostnaden för ett SMS-lån inte överstiga lånebeloppet. Det innebär att om du lånar 4 000 kronor ska du aldrig behöva betala tillbaks mer än totalt 8 000 kronor. Med tanke på den korta löptiden motsvarar det ändå en mycket hög effektiv ränta.

 

SMS-lån avgifter