Alla har sina favoritmärken. Oavsett om det gäller frukostflingor, handväskor, hårgelé, bilar, eller flygbolag. Man letar upp den som man gillar mest, den som man eventuellt har ett känslomässigt förhållande med och den som funkar bäst i ens egen situation. Kanske åt du alltid samma flingor med din mamma varje dag innan skolan. Kanske finns det bara en hårgelé som håller dina småhår på plats. Kanske finns det bara ett flygbolag som trafikerar den sträcka du behöver oftast. Det samma gäller mopeder. Man behöver ta reda på vilken som passar bäst. Har man ingen förälder som är motorintresserad och propsar på ett särskilt märke av nostalgiskäl, så kan det vara knepigt att slå fast vilket mopedfabrikat man gillar.

Mopedens nationalitet

Hela världen finns representerad i en affär som säljer mopeder. Du kan få tag på mopedfabrikat i alla möjliga olika nationaliteter. Länder så skilda som Frankrike, Japan, Sverige, Italien och Kina är representerade, och alla bör alltså kunna hitta något som passar dem. Det kan vara smart att göra lite research först. Ta reda på några fakta om olika märken, deras historia och företagets inställning gentemot till exempel nyproduktion, miljövänlighet och moderniseringar.
Sverige är ett framgångsrikt mopedtillverkarland som bidragit med massor av mer eller mindre välkända märken. Här är några av de mopedfabrikat som tillverkas eller har tillverkats innanför våra egna landsgränser:

  • Husqvarna
  • REX
  • Crescent
  • Monark
  • Apollo
  • Skeppshult
  • Mustang

Kanske kan en veteranversion av en gammal Apollo vara något?

Vilken årgång dricker du helst?

Det är inte bara mopedens nationalitet som spelar roll när du ska välja trotjänare, utan också årgången. Det är kanske inte möjligt att dra en parallell mellan vin och mopeder, devisen ”det blir bara bättre med åren” stämmer knappt. Särskilt inte när få människor är så bra på att ta hand om sina mopeder att de överlever länge nog för att förvandlas till vintage, eller veteran, som det heter inom motorsportsvärlden, och få en ny storhetstid. Dock finns det fortfarande fina varianter av de populäraste märkena att hitta på internet eller i tidningsannonser, ofta i alla fall så gamla, så att det är kul att äga dem. Extra populära är naturligtvis de mopedfabrikat som inte tillverkas längre. Att hitta en sådan i bra skick får mopedälskarna att gasa på lite extra.

Rätt fabrikat för rätt förare