Olika varianter av kroppsbehandlingar finns idag att tillgå och det är många som går på både det ena och det andra. Dock är det så att många av dessa behandlingar har tusenåriga anor. Massage är en av de allra äldsta manuella behandlingarna som finns och som har funnits länge runt om i världen. En annan behandling som funnits med länge är akupunktur.

Akupunktur kan fritt översättas som nålbehandling och den har sitt ursprung i traditionell kinesisk medicin. I traditionell kinesisk medicin ingår även andra behandlingar såsom kinesisk massage, örtläkekonst och qigong. Traditionell kinesisk medicin kallar människans livskraft för qi och de anser att sjukdomar och smärta kommer från att flödet av qi i kroppen är i obalans. Med akupunktur stabiliserar man kroppens qi-flöde när man behandlar en smärta eller en sjukdom.

Det tar även stor hänsyn till kroppens energityper, yin och yang, samt de fem elementen bestående av eld, jord, metall, vatten och trä. Sjukdom och ohälsa är på grund av obalans mellan dessa element och mellan yin och yang

Vad kan man behandla med akupunktur?

Enligt traditionell kinesisk medicin kan man med akupunktur behandla en stor mängd sjukdomar. Det sägs även att man kan ge förebyggande och friskvårdande behandlingar.

De vanligaste är att man behandlar för olika allergier, astma, högt- och lågt blodtryck, hormonell obalans, idrottsskador, immunstörningar, matsmältningsbesvär, PMS-besvär, nedstämdhet, smärta, stress och övervikt.

Akupressur är en form av massage som bygger på traditionell kinesisk medicin och som hör ihop med akupunktur. Man stimulerar energiflödet genom att trycka på särskilda akupunkturpunkter. Akupressur ingår bland annat i energimassage, Shiatsu och Tuina.

Vad är akupunktur?
Märkt på: