Om du tänker ta högre körkortsbehörighet eller legitimation för taxi krävs ett specifikt läkarintyg. Du skaffar intyget på följande sätt:

Ladda hem från Transportstyrelsen

På Transportstyrelsens hemsida kan blankett laddas hem som sedan ska fyllas i av läkare. Sök på sidan efter ”läkarintyg högre behörighet” så kommer sidan att visas. Det är en blankett som används om du exempelvis ska ta C, D eller DE-körkort. Det är även samma blankett som används om förlängning av högre behörighet krävs. Det enklare är däremot att be den läkare som undersöker dig skapa ett digitalt läkarintyg. Detta läkarintyg laddar läkaren upp direkt till Transportstyrelsen. Då de flesta läkarmottagningar erbjuder denna tjänst behövs alltså inte blankett tas med. Men hör med kliniken i förväg så du vet vad som måste tas med.

Hitta passande läkarmottagning

När en prisjämförelse genomfördes på dessa läkarundersökningar i Stockholm visade det sig att priset skiljde någon hundring. De flesta låg kring 800 – 1000 kr. Det går alltså att jämföra priser för att hitta det billigaste alternativet, i alla fall i Stockholm, men de flesta väljer klinik efter var den ligger eller om man anlitat dem tidigare. Är du osäker på var du kan gå? Använd Google och sök på exempelvis ”Läkarintyg Högre Behörighet Stockholm” varpå passande läkarmottagningar visas.

Boka tid

Nästa steg är att boka tid. Flera kliniker har bokningstjänst på internet vilket gör det mycket enkelt att se och boka lediga tider. En undersökning beräknas ta ungefär 20 minuter. De flesta tar betalt på plats men kom ihåg att en bokad tid kan vara bindande. Sker betalning direkt på hemsidan kan det exempelvis innebära att avbokning måste ske maximalt 4 timmar innan undersökningen. Det ska i så fall stå tydligt på hemsidan.

Vilken läkarmottagning ska väljas?

Då ett läkarintyg för högre behörighet är ett ”standard”-intyg för läkare bör det inte skilja speciellt mycket mellan olika mottagningar. Det finns däremot ett par punkter som kan vara avgörande. Vill du exempelvis ha en läkare som kan ett annat språk än svenska så du inte behöver ha med tolk? Vill du hitta en mottagning som ligger nära kollektivtrafiken så du lätt kan ta dig dit? Är priset avgörande och du gärna åker lite längre om du kan spara 200 kr?

Så skaffar du läkarintyg för högre behörighet