Den infraröda bastun har blivit enormt populär dom senaste åren. Det är ett modernt och mer energisnålt alternativ som dessutom sägs bidra till många olika hälsofördelar. Funderar man på att skaffa en bastu och har den infraröda varianten som ett alternativ har man troligtvis många frågor. Här besvaras några vanliga funderingar om bastun och dess olika egenskaper.

Hur känns det jämfört med en traditionell bastu?

En vanlig bastu som drivs med till exempel el eller ved blir ofta väldigt varm och nästan outhärdlig att sitta i. En infraröd bastu genererar inte samma hetta men däremot har värmen som kommer av infran en förmåga att tränga djupare in i kroppen. Även om temperaturen bara ligger runt 60 grader känns det betydligt varmare tack vare att man värms på djupet. Många upplever det mer behagligt och även lättare att andas och det är enklare att sitta en längre stund och bara njuta.

Hur fungerar det?

En infraröd bastu är utrustad med infrarött ljus, en slags strålning, istället för ett aggregat. Strålarna tränger som tidigare nämnt djupt in i huden, så mycket som upp till 3–5 centimeter och värmer upp kroppens celler direkt. Eftersom värmen tränger så snabbt in i kroppen behövs inte lika höga temperaturer som i en annan bastu, vilket dessutom gör det till ett energisnålare och billigare alternativ när det kommer till drift.

Är det farligt?

Nej, det är inte farligt att sitta i en infraröd bastu. Snarare är det tvärtom väldigt hälsosamt för både kropp och själ. Många med smärtande muskler och leder upplever förbättring efter regelbunden bastning och lika så dom som lider av olika typer av hudproblem. Det ger även en ökad blodcirkulation vilket är bra av flera olika anledningar. Det är en skonsam metod som rekommenderas för flera olika åkommor.

Varför ska man välja en infraröd bastu?

Det finns flera bra anledningar att välja en infraröd bastu till sitt bygge. Dels är dom många hälsofördelarna en stor sak som bidrar till att det här alternativet är ett bra val men också det faktum att den är billigare att driva och därmed också bättre för miljön. Dessutom är dom enkla att bygga och koppla in om man köper en färdig byggsats. Dom är snygga och modernt utformande och ger ett lyxigt intryck i hemmet.

Vanliga frågor om infraröd bastu