Allt fler erbjuder vinprovningar i Stockholm. Det är en trevlig kväll och ett roligt sätt att lära sig mer om vinets värld. Tillsammans med passionerade och engagerade experter dyker man i vinets långa tradition. Här får man chansen att förstå begrepp som dekantering, druvsortens betydelse och olika framställningsprocesser. Provningen sker stegvis genom att betrakta, dofta, smaka och sammanfatta.
Vinlandet Frankrike och dess långa tradition
Frankrike brukar beskrivas som världens största vinland. Med sin långa och högklassiga vinkultur står landet för några av de mest berömda vinerna. Både inom och mellan de olika regionerna varierar klimat och jordmån kraftigt vilket lett till en mångfald av druvsorter och vinstilar i landet. ƒven årgångarna kan variera mycket och landet har ett välutvecklat klassifikationssystem som noggrant anger vilken nivå det är på vinet. INAO, Institut des Appellations d’Origien, är det organ som kontrollerar klassificeringen av de franska vinerna. Vinerna är indelade i följande klasser:
- Vins de Table är den lägsta klassen. Den omfattar cirka 25 % av den totala produktionen och har som krav att överstiga 8,5% i alkoholhalt.
- Indication GÈographique ProtÈgÈe (IGP) måste komma från en speciell region. Dessa viner måste också ha en högre alkoholhalt.
- Vins DÈlimitÈs de QualitÈ SupÈrieure (VDQS) fungerar som en förklass till de viner som vill uppnå den högsta klassen. Endast 1% av de franska vinerna tillhör denna klass.
- Appellation d’Origine ContrÙlÈe (AOC) är den högsta klassen. Hela 40% av de franska vinerna hör hemma här. För denna klass är skördeuttaget begränsat liksom området vinet kommer från. Druvorna och framställningsmetoderna ska vara typiska från området. Det finns en allmän regel att ju mindre område desto större krav.
Det finns framförallt sex stora vinregioner i Frankrike. Dessa är Alsace, Champagne, Bordeaux, Loire, Bourgogne och RhÙne.
Alsace är framförallt kända för sina vita viner. Dessa är kraftiga och saknar ofta sötma eftersom de får jäsa ut helt. Champagne är landets nordligaste distrikt. Här får endast tre druvor nyttjas: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Kvalitet på druvorna bedöms genom ett procentsystem där de bästa växtplatserna får 100%. Bordeaux anses ofta vara världens mest framstående för röda kvalitetsviner. Dessa viner är ofta en blandning av olika druvor. Loireviner kännetecknas av en viss friskhet och regionen är ett av landets mest vidsträckta. Därför produceras här många olika slags viner. I Bourgogne tillverkas nästan enbart endruvsviner. Framförallt brukar det vara av Pinot Noir eller Chardonnay. Dessa viner brukas beskrivas som förhållandevis lätta. I RhÙne tillverkas framförallt röda viner. Dessa viner brukar delas upp i två grupper: de norra och de södra. I den norra delen är klimatet regnigare och bördigare än i den södra. Gemensamt för båda delar är att vinet brukar beskrivas som kryddigt.