PPM-soffan ger mindre pengar

I Pensionsmyndighetens senaste rapport om premiepensionen framgår det att de pensionssparare som har sitt kapital placerat i AP7 Såfa har en lägre kontobehållning än andra sparare. Faktum är att de sparare som själva har satt ihop sin fondportfölj har mer än dubbelt så mycket pengar på sina PPM-konton som de sparare som sitter i “AP7-soffan”.

Den genomsnittliga behållningen på de svenska pensionsspararnas PPM-konton i slutet av förra året var 148 200 kronor. De sparare som hade sitt kapital placerat i AP7 Såfa hade i genomsnitt 96 600 kronor på sina konton, medan de pensionssparare som själva valt fonder hade i genomsnitt 210 000 kronor. Männen hade i genomsnitt en något högre kontobehållning än kvinnorna (159 300 kronor respektive 136 400 kronor).

Även när man jämför mellan de bägge könen har sparare med egen portfölj en mer än dubbelt så stor kontobehållning jämfört med de sparare som har sitt innehav placerat i det statliga förvaltningsalternativet. Kvinnor med egen portfölj hade i genomsnitt 191 200 kronor på sina konton, medan kvinnor vars innehav var placerat i AP7 Såfa hade 88 900 kronor. För män var motsvarande siffror 228 300 kronor respektive 103 700 kronor.

Så kan du undvika soffan

Med bakgrund av detta bör en egen portfölj vara att föredra framför att bli placerad i “AP7-soffan”. För att få en egen fondportfölj är du tvungen att välja mellan en och fem fonder från Pensionsmyndighetens fondtorg. Fondtorget innehåller för närvarande en bra bit över 800 fonder ur olika kategorier. Du som inte gör något aktivt val får per automatik ditt innehav placerat i AP7 Såfa. Det går även att välja detta alternativ i efterhand, även om du sedan tidigare har gjort ett aktivt val.

Skillnaderna mellan sparare med egen portfölj och AP7 Såfa har ökat dramatiskt under de snart 17 år som det nya pensionssystemet har funnits. Detta är en anledning så god som någon att låta en extern förvaltare ta hand om ditt PPM-konto. Genom att överlåta förvaltningen av ditt PPM-kapital till Advisor behöver du inte oroa dig för att välja “fel” fonder eller för att bli placerad i “AP7-soffan”.

PPM-soffan ger mindre pengar